След значителния срив на фондовия пазар в Китай в понеделник и вторник, днес акциите в страната се възстановиха и записаха ръст. Основният индекс Shanghai Composte се изкачи с 1,8% до 3,348.22 пункта, съобщава BBC.

Анализатори видяха в това знак, че предприетите от Пекин мерки за ограничаване на спада са дали резултат. От властите в страната взеха решение да бъдат ограничени продажбите на ценни книжа от големите акционери до края на седмицата.

Останалите борси в Тихоокеанския регион обаче отчетоха спад по време на ранната азиатска търговия. Хонконгският Hang Sang изгуби 0,7% до 21,042.89 пункта, а японският Nikkei – 1% до 18,191.32 пункта.

След потвърждението на Северна Корея, че е бил извършен успешен опит с водородна бомба, основният индекс на Южна Корея Kospi се сви с 0,3% до 1,925.43 пункта. Очакванията са, че тази новина ще предизвика намаление и на европейския фондов пазар.

Междувременно цените на петрола продължават да вървят нагоре. В сряда сортът Brent поскъпна до 36,45 долара за барел, въпреки че все още стойността му е близо до 11-годишното дъно. Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) пък нарасна до 36,08 долара за барел.