Планираната световна регулация на криптоактивите като форма на хазарт поставя една единствена страна в Европа в противоречие със световните регулатори и тези на Европейския съюз. Става дума за Великобритания, която застава твърдо против.

Въпреки това, решението на Острова няма да намали рисковете в сектора, коментира британският министър на финансите Андрю Грифит, цитиран от Reuters.

Парламентарната комисия по въпросите на финансите заяви в доклад през май, че биткойн, етер и други "необезпечени" криптовалути следва да бъдат регулирани като хазарт предвид значителните рискове, които създават за потребителите.

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Инициативата е на глобалния орган на комисиите по ценни книжа

Законодателите се опасяват, че третирането на сектора като финансова услуга ще накара потребителите да мислят, че той е по-сигурен, отколкото е, като британските регулатори предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичките си пари.

Министерството на финансите "категорично не се съгласява" с препоръката да се регулира търговията на дребно и инвестиционната дейност в необезпечени криптоактиви като хазарт, а не като финансова услуга, заяви Грифит в отговор на доклада на комисията.

Регулацията за хазарта вероятно няма да се справи с рисковете от срива на криптоборсата FTX, подчертава Грифит. Тя също така би била в пълно противоречие с глобално приетите препоръки от световните органи за определяне на стандарти, включително

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) и Съветът за финансова стабилност (FSB) на Г-20 с участието на националните регулатори, добави той.

IOSCO предложи първия в света набор от правила за криптосектора през май, а FSB я последва с допълнителни стандарти.

Очаква се разпоредбите, регулиращи крипто сектора в ЕС, да бъдат въведени от 2024 година. Окончателното приемане на новите правила ще бъде възможно, след като Европейският парламент издаде своето консултативно становище.

Великобритания обаче има амбицията да се превърне в глобален център за криптовалути и свързаните с тях блокчейн технологии и вече работи по правила за сектора, коментират експерти.

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Възможно ли е това и до какво би довело?