Салвадор разтърси света преди няколко месеца, когато обяви, че ще приеме биткойн като своя национална. След месеци на международни критики и твърд отказ от страна на Световната банка да помогне, малката държава все пак намери алтернативни начини да осъществи приемането на най-известната криптовалута в света.

Днес обаче страната е изправена пред нов проблем, съобщават световните медии. Започнаха мащабни протести срещу приемането на биткойна, оглавени от пенсионерите в страната. Причината: несигурността на цифровите пари. Добре е все пак да отбележим, че Салвадор на практика никога не е възнамерявала да замени официалната си валута с биткойн (BTC/USD) - страната просто е иска да добави биткойна като допълнителна официална валута, която може да се използва законно за плащания в цялата страна.

Bitcoin ще е национална валута в Салвадор след 2 седмици. Никой не знае какво да очаква

Bitcoin ще е национална валута в Салвадор след 2 седмици. Никой не знае какво да очаква

Приемането ѝ ще намали цените на някои финансови услуги, но оставя отворени редица въпроси за стабилността на държавата

Местните медии наричат протестиращите анти-биткойнърите. Освен пенсионерите, протестната вълна включва още хора с увреждания, ветерани и всякакви работници. Най-загрижени обаче сякаш са пенсионерите, притеснени, че правителството ще започне да използва BTC вместо USD, за да им изплаща пенсиите.

Хората от Салвадор се тревожат както за нестабилността на цифровата валута, така и заради липсата на достатъчно познания за нея

Стенли Куинтерос, който е синдикален член на Върховния съд на страната, заяви, че "гражданите са наясно с драстичните колебания на биткойна, които не могат да бъдат контролирани от никого". Това обаче е само един от проблемите, които хората в страната изглежда имат с биткойна.

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор да помогне за налагането на биткойна

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор да помогне за налагането на биткойна

Мотивът на банката е замърсяването на околната среда, до което води "копаенето" на криптовалутата

Мнозина са обезпокоени от липсата на адекватни познания за криптовалутата и за това как тя всъщност работи. И смятат, че ще бъде използвана предимно за пране на пари и всякакви финансови злоупотреби.

Властите успокояват протестиращите, че всеки, който желае да продължи да използва щатския долар като единствено платежно средство може да продължи да го прави. Просто тези хора не трябва да изтеглят приложението Chivo и ще могат да продължат живота си както обикновено. Поне засега.