Следващите години могат да се превърнат в "изгубено десетилетие" за инвеститорите в акции, казва изпълнителният вицепредседател на Blackstone Тони Джеймс. Прогнозата му е, че възвръщаемостта на американските акции ще се срине, тъй като компаниите няма да могат да увеличат приходите и печалбата си. По думите му, цените на акциите може и да не растат, след като в оценката им вече е включен "хоризонт от 5-10 години".

Джеймс посочва, че лихвите в САЩ вероятно няма да намаляват, а може дори да се възстановят през следващите години до по-нормални нива. По-високите лихви се отразяват негативно на корпоративните печалби и цените на акциите. По-високите разходи за заеми ще намалят печалбата, а оттам и цените.

Нещо повече, компаниите са изправени пред редица проблеми, допълва той, включително по-високи данъци, ръст на оперативните разходи, по-малко ефективни вериги за доставки и "деглобализация", която ще наруши продуктивността, смята Джеймс.

Въпреки кризата, описвана като най-тежката от Втората световна война насам, пазарите в САЩ се покачиха до нови върхове. Според Джеймс инерцията се дължи на намаляването на лихвите от страна на Фед, което накара инвеститорите да търсят по-високодоходоносни и рискови активи.