Ситуацията в световната икономика изглежда все по-несигурна. САЩ е на нож с почти всичките си търговски партньори, въвеждат се двустранни мита, с което се ограничават възможностите за свободен поток на стоки и инвестиции.

Това засилва страховете за предстояща рецесия и неизбежно ще повлияе и на валутните курсове. Някак естествено се поражда въпросът: кои са най-сигурните валути при глобална рецесия?

При подобен сценарий трябва да инвестирате в швейцарски франкове, сингапурски долари, американски долари, японски йени, както и валутите на нововъзникващите пазари, твърдят анализатори от JPMorgan Chase & Co.

Кризата в световната търговия качва безопасните валути

Кризата в световната търговия качва безопасните валути

Китай продължава да обезценява юана

"Рецесиите се случват, когато кредиторите започнат да искат парите си обратно. Три от първите 4 валути, които трябва да притежавате по време на рецесия, са на страни, които имат изключително силни външни позиции", съветват експертите на американската банка, цитирани от Bloomberg.

Йената е най-евтината от рецесионните хеджове, докато сингапурският долар е най-малко привлекателен. Щатският долар ще се възползва от ситуацията, тъй като е обичайната валута за финансиране в света, а останалата част от държавите трябва да купуват обратно долари, когато банките и компаниите се освобождават от дългове по време на рецесиите, обясняват от JP Morgan.

През последните месеци зелените пари растат по-бързо от очакваното, тъй като търговското напрежение ескалира.

Щатският долар е най-силната валута по време на рецесия

Щатският долар е най-силната валута по време на рецесия

Според анализаторите разговорите за рецесия в този момент са "преждевременни", макар да твъдят, че е "разумно" да се преразгледат плановете за действие при извънредни ситуации, предвид вероятността от по-нататъшно нарастване на търговското напрежение.

Валутите на развиващите се пазари са особено податливи на забавяне, като се обезценяват средно с 17% за период от 2 години, пресичащ началото на рецесия. Новозеландският долар категорично е най-лошото представящата се сред най-търгуваните валути в рецесия, като губи средно от 7 до 8%, твърдят експертите.

JP Morgan изследва представянето на валутите по време на последните 5 рецесии. Докато йената исторически има по-малко впечатляващо представяне от останалите 3 ключови валутни убежища, този път реалният ефективен валутен курс - мярка, която се наглася към относителната инфлация и търговските потоци - е с 23% под средната 40-годишна стойност. В сравнение с последните 3 рецесии, тя е надценена с 8%, изчислява банката.

Санкциите срещу Русия доведоха до мистериозен спад на швейцарския франк

Санкциите срещу Русия доведоха до мистериозен спад на една от най-сигурните валути

Руските олигарси изтеглят парите си от Швейцария

Това означава, че японската валута трябва да "формира централна част от всяко рецесионно хеджиране", твърдят анализаторите. Банката предвижда йената да поскъпне до 108 йени за долар през септември и 106 през декември. Тази сутрин тя се търгуваше около 110 йени за долар.

Банката отделно заяви, че доларът трябва да увеличи скорошните си печалби спрямо еврото след подобрените икономически данни от еврозоната.

"Тази седмица увеличаваме общата ни дълга позиция в европейски валутни курсове чрез двойката евро-долар, тъй като европейските данни изненадващо изпреварват тези на САЩ и биха могли да подкрепят рали от още 1 до 2% в европейския блок", очакват от JP Morgan.

Забележка: Статията е с информативен характер и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.