Русия е в тежка икономическа криза. През миналата година БВП на страната се е свил с 3,8 процента, а за тази година Световната банка очаква нов спад от около 1,9 на сто. Проблемите са много. На първо място - цената на петрола, чиято стойност намаля двойно през последните две години и доведе до сериозно свиване на приходите от продажбите на петрол.

"При тези ниски цени на петрола и на природния газ е изключително трудно да се финансира държавният бюджет", казва експертът за Русия от Германското дружество за външна политика Щефан Майстер. Правителството може да запълни дупките в бюджета само ако източи парите от резервните фондове, натрупани от печалбите на енергийната индустрия през минали години.

Нищо добро

Допълнителен натиск върху руската икономика упражняват санкциите, въведени след анексията на Крим. "Западните санкции лишиха нашите банки и фирми от възможността да взимат заеми в чужбина. И то не само в Европа, но и по целия свят. Никой не ни отпуска вече заеми, дори Китай", казва директорът на московския Институт за енергийна политика Владимир Милов в интервю за Дойче Веле. През последните десет години чуждестранните кредити бяха в основата на руския растеж. "Но поради санкциите обемът на кредитите се сви от 700 на 470 милиарда долара", казва експертът, който е и основател на опозиционната партия "Демократичен избор". Отливът на капитали пък доведе до девалвация на рублата, която загуби половината от стойността си спрямо долара.

Към всичко това се прибавят и сериозни структурни проблеми. Няколко големи енергийни концерна господстват в икономиката, като неизменно следват наставленията на Кремъл. "В Русия няма предпоставки за конкуренция и няма върховенство на закона", казва в тази връзка германският експерт Щефан Майстер.

Кризата се очерта още през 2013 година, тоест - преди налагането на санкциите и срива в цената на петрола, казва на свой ред Владимир Милов. "Още тогава руската икономика не бележеше ръст. Тя е зависима от няколко държавни монопола, които не са ефективни. След това дойдоха санкциите и падащите цени на петрола. Тези три фактора не ни дават основание да се надяваме, че през следващите години руската икономика ще отбележи растеж", посочва Милов.

Руското правителство се опитва да ограничи щетите чрез приватизация на държавни предприятия. В същото време обаче то не иска да продава мажоритарните дялове на държавните компании. "Режимът иска просто да спечели време - с надеждата, че скоро цената на петрола и на природния газ ще се покачи", казва германският експерт Щефан Майстер.

От това развитие страда най-вече населението. Според изчисления на Световната банка, през тази година броят на бедните руснаци ще надхвърли 20 милиона души - при общо население от 140 милиона. Това е най-високото ниво на бедност от девет години насам. Официално инфлацията в Русия е 12,9 процента. Средното съсловие обаче харчи все по-малко. Много малки и средни предприятия имат текущи кредити в евро и долари, които са се оскъпили двойно заради девалвацията на рублата.

"Режимът се подготвя за конфликт с обществото"

Безработицата в страната все още не е нараснала, но недоволството на руснаците може да се превърне в сериозен проблем за президента Путин. Проблем, за който той се подготвя още от сега. "Наблюдаваме разширяване на репресивния апарат в Русия. Съвсем наскоро президентът Путин създаде и Национална гвардия. Режимът очевидно се подготвя за конфликт с обществото", казва Щефан Майстер.

Големият въпрос сега кога Русия ще остане без пари. Руският министър на финансите заяви още през януари, че в края на тази година средствата от държавния резервен фонд може да са вече изчерпани. Тогава правителството ще бъде принудено да източи и парите от националния фонд за подпомагане. Този фонд беше създаден през 2008 година като допълнителен паричен резервоар.

Ако цената на петрола не се покачи, Русия ще издържи още най-много 2-3 години, прогнозира Щефан Майстер и добавя: "И макар влакът да се е отправил към пропастта, не можем да очакваме някакви съществени промени в поведението на Русия в украинския конфликт с цел да бъдат отменени санкциите". Тъкмо напротив - според Майстер, конфликтите със Запада вероятно ще се задълбочават. "За да отклони вниманието от икономическата криза, Кремъл може и да произведе още външнополитически конфликти", казва Майстер.