В началото на валутната търговия в понеделник щатският долар не показа значителни промени по отношение на еврото, паунда и йената. Инвестирите не показват голяма акнивност в очакване на новини за новия пакет икономически стимули в САЩ.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,1710 за едно евро в сравнение с $1,1718 за евро в края на петъчната сесия.

Стойността на долара спрямо японските пари в същото време е 105,41 йени срещу 105,40 йени за долар при закриването на предходната търговия .

За едно евро днес на пазара дават 123,44 йени спрямо 123,48 йени в петък.

Курсът на британския фунт стерлинг спрямо американската валута е $1,2936 за паунд в сравнение с $1,2915 да паунд и 1,1046 евро за паунд срещу 1,1023 евро за паунд в края на петъчната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,03% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,04%.

Публикуваната днес статистика показва забавяне на спада в износа на Япония. Според официалните данни обемът на износа през септември е спаднал с 4,9% в сравнение със същия период на миналата година - до 6,06 трилиона йени (57,5 милиарда долара). През август имаше спад от 14,8%. Експертите средно очакваха значително по-малко спад на износа през септември - с 2,4%, съобщава Trading Economics.

Обемът на японския внос през септември е намалял със 17,2% спрямо същия месец на миналата година - до 5,38 трилиона йени, докато анализаторите са очаквали спад от 21,4%. През август вносът е намалял с 20,8%.

Инвеститорите оценяват новини за новия пакет от икономически стимули в САЩ. В събота вечерта председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси призова Белия дом да постигне споразумение за 48 часа по останалите нерешени въпроси, пише The Wall Street Journal. Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин трябва да проведат редовни разговори в понеделник.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че е време страната му да се подготви за труден вариант на излизане от ЕС, тъй като процесът на преговори с Брюксел не дава резултати.

Курсът на китайската валута спрямо американската в понеделник сутринта е 6,7012 юана за долар в сравнение с 6,6976 юана за ддолар в края на миналата седмица.

БВП на Китай през юли-септември се е увеличил с 4,9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Държавната статистическа служба. Консенсусната прогноза на експертите по този показател беше 5,2%.

През второто тримесечие китайската икономика нараства с 3,2% на годишна база, след като през 1-вото - намаля с рекордните 6,8%.

В допълнение, статистиката за септември, публикувана в понеделник, показва увеличение на темповете на растеж на промишленото производство и продажбите на дребно в Китай, както и намаляване на безработицата.

Междувременно Китайската народна банка предостави в понеделник на банките 50 милиарда юана чрез обратни репо-сделки. Лихвеният процент по седемдневните транзакции е бил 2,2% годишно, се казва в изявление на централната банка.