Чуждестранните резерви на Саудитска Арабия намаляват с $21 млрд. през април, тъй като Рияд прехвърли милиарди на държавния си фонд, за да финансира чуждестранни покупки на активи.

Данните на централната банка, публикувани вчера, показват, че резервите на богатата на петрол страна са намалели до $444 млрд., вторият пореден месец на спад. През март те намаляха с $24 млрд.

Спадът през април бе очакван, след като министърът на финансите Мохамед ал-Ядаан заяви в петък, че $40 млрд. са прехвърлени към фонда, който агресивно купува дялове в европейски и американски компании, възползвайки се от коронавирусата, за да придобива акции евтино.

Инвестиционните намерения на Рияд не се приемат еднозначно в страната, която се намира в най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Доскорошният най-голям износител на петрол в света страда от два шока: пандемията и спада на цените на черното злато. Традиционно, кралството инвестираше резервите си консервативно в щатски облигации и други нискорискови активи.

Икономисти казват, че правителството трябва да запази резервите над $300 млрд., за да не рискува поевтинява на валутата спрямо долара. Рияд вече въведе строги мерки, включително намаляване на разходите на държава, спиране на някои плащания за държавните служители и утрояване на ДДС до 15%. Правителството тегли и нови заеми, като дефицитът ще достигне поне 10% тази година.

В същото време фондът е инвестирал поне $8 млрд. през първите три месеца на годината в акции за компании като BP, Shell, Total, Boeing, Citigroup, Disney, Facebook и Carnival.

Междувременно Рияд съобщи, че ще прехвърли и 50 млрд. рияла ($13,3 млрд.) в банковата система, за да ѝ помогне да се справи с нанесените от пандемията и от спада на цените на петрола щети.

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Русия взе короната на Саудитска Арабия като износител номер 1 за най-големия петролен пазар

Анализаторите обаче смятат, че загубата на Саудитска Арабия от пазарния дял е само временна