Въпреки че цената на ипотечния кредит се увеличава непрекъснато от година насам, банките стягат нова кампания за финансиране на този вид заеми. Очаква се тя да стартира до дни. Някои трезори дори вече обявиха първите си промоции. Предложенията ще бъдат свързани предимно с таксите по обслужването, тъй като понижение на лихвите не се очаква поне до началото на 2009 г. Това сочат последните наблюдения на кредитния консултант „Бест кредит България", съобщи  „Народно дело".

Според специалистите от центъра намаляването на таксите за кандидатстване за кредит е основният начин, по който може да се свали цената и да се привлече по-голям интерес от страна на клиентите. Отстъпки се предвиждат и в таксата за усвояване на кредита. В момента при различните банки тя е 1- 1,5% от стойността на изтегления заем. Ако размерът й се намали наполовина, разходите за клиентите чувствително падат, твърдят експертите. Например за кредит от 50 хил. евро това прави от 250 до 375 евро намаление на първоначалните разходи. Сред новите предложения на банките се очаква да има и промоционално премахване на таксата за предсрочно погасяване. Традиционно тя варира от 2 до 5% при различните трезори.


Над 74% от ипотечните кредити са отпуснати за придобиване на тухлено жилище, 20% - за панелно, и 6% - за други видове имоти. Това сочат данните за август на „Кредит център", които изнесе investor.bg. Варненци са теглили средно по 47 952 евро и по размер на взетия заем се нареждат на второ място след София (68 700 евро). Бургас е на трето място с 44 880 евро.

Хората, които не могат да обслужват ипотечните си кредити, ще загубят придобитото жилище най-късно в рамките на една година. Това сочи новият проектодокумент на ЕС, засягащ цялата общност, съобщава Ройтерс.

Стремежът е да се въведе по-последователна политика за ипотечния пазар сред 27-те държави членки и с това да се предложи на потребителите по-голям избор от по-евтини заеми, пише изданието. Основната идея е кредитните институции да бъдат окуражени да предлагат ипотеки извън своите страни.

Държавите членки трябва да гарантират, че процедурите по отнемане на жилищата ще приключват по най-бързия възможен начин и при всички случаи в срок до 12 месеца.