Франция си постави нова цел: да се превърне във водещ център за предлагане на криптовалути. Страната смята да създаде законодателство, което да регулира набирането на средства чрез цифровите валути, като Bitcoin, Ethereum, Ripple и др.

"Франция има огромен интерес да се превърне в първия голям финансов център, който да предложи ad hoc законодателна рамка за компаниите, които правят първоначално предлагане на монети", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер.

"Целта ни е проста: да влезе в света на финансите на 21-ви век, като гарантираме на всички играчи нужната сигурност за тяхното развитие. Не бива да пропускаме революцията на блокчейн", уверен е Льо Мер.

Министърът e поискал от бившия служител на централната банка Жан-Пиер Ландo да изготви предложение за законодателна рамка за цифровите валути.

Първоначалното предлагане на монети включва компания, която набира средства, предлагайки на инвеститорите монети в замяна на техните пари или криптовалута като например bitcoin, за разлика от традиционното предлагане, в което се получават акции в компанията.

Планът за действие ще бъде представен на френското правителство след няколко седмици. Според него френския пазарен регулатор ще може да упълномощи компаниите да издават монети за набиране на средства, стига да спазват определени критерии за защита на инвеститорите.

"Този" бял списък "ще предостави ценна справка за инвеститорите, които искат да финансират сериозни проекти", твърди Льо Мер.

Според него технологията блокчейн ще предложи безпрецедентни възможности за френските стартъпи да наберат средства чрез първоначални монетни предлагания.

"Това обещава да създаде мрежа от доверие без посредници, предлага по-голяма проследимост и ще повиши икономическата ефективност", смята министърът.

Той припомни, че Франция има традиции във финансовите иновации и създаде законодателство за групово финансиране през 2014 г. Страната се превърна в лидер в зеленото финансиране и легализира използването на блокчейн за прехвърляне на ценни книжа в края на миналата година.