Обявяването на фалит от страна на големият крипто кредитор Celsius сякаш не изненада почти никого. След като дадена платформа замрази клиентските си активи, обикновено всичко е свършено. И все пак, макар и очакван, банкрутът си остава нещо доста голямо за крипто индустрията, пише CNBC.

През октомври 2021 година главният изпълнителен директор на Celsius Алекс Машински заяви, че крипто кредиторът има активи на стойност $25 милиарда. Няколко месеца по-късно, през май тази година, въпреки срива на цените на криптовалутите, заемодателят все още управляваше около $11,8 милиарда  активи, според справка в уебсайта му.

Фирмата имаше още $8 милиарда под формата на клиентски заеми, което я прави едно от най-големите имена в света на крипто кредитирането.

Днес финансовото състояние на Celsius е намаляло до $167 милиона в брой, което според компанията ще осигури "достатъчна ликвидност" за подпомагане на бизнеса по време на процеса на преструктуриране.

Междувременно обаче, компанията вече дължи на своите потребители около $4,7 милиарда, според документите за фалит - и има дупка от приблизително $1,2 милиарда в своя баланс.

Пропадането на Celsius е третият голям фалит в крипто екосистемата само за две седмици и се тълкува като банкрутът на Lehman Brothers в крипто сектора. Нека припомним, че фалитът на банката от Wall Street през 2008 година доведе до световна финансова криза.

Кой ще си върне парите?

Три седмици след като Celsius замрази всички тегления поради "екстремни пазарни условия" и няколко дни преди крипто кредиторът в крайна сметка да подаде молба за защита от фалит - платформата все още рекламираше с голям удебелен текст на уебсайта си годишна възвръщаемост от близо 19%.

"Прехвърлете вашата криптовалута в Celsius и можете да спечелите до 18,63% APY за минути", пишеше на уебсайта на компанията на 3 юли 2022 година. Обещания като тези, разбира се, помогнаха за бързото привличане на нови потребители. Celsius тогава обяви, че има 1,7 милиона клиенти към месец юни.

Декларацията за несъстоятелност на компанията показва, че Celsius има повече от 100 000 кредитори, някои от които са дали на платформата пари в брой без никакво обезпечение. Списъкът с 50-те най-големи необезпечени кредитори включва търговската фирма Alameda Research на Сам Банкман-Фрид, както и инвестиционна компания, базирана на Каймановите острови.

Тези кредитори вероятно са първите на опашката, за да получат парите си обратно, ако има нещо за вземане. След подаване на петицията за обявяване в несъстоятелност, Celsius изясни, че "повечето дейности по акаунта ще бъдат поставени на пауза до второ нареждане" и че "не иска съдебен състав да разреши тегления на клиенти в момента".

Често задаваните въпроси продължават с това, че натрупването на възнаграждение също е спряно чрез процеса на фалит по глава 11 и клиентите няма да получават разпределение на възнаграждение в този момент. Това означава, че клиентите, които се опитват да получат достъп до своите крипто сметки, засега нямат късмет.

Също така не е ясно дали процедурата по несъстоятелност в крайна сметка ще позволи на клиентите изобщо някога да възстановят загубите си. Ако има някакво изплащане след един вероятно многогодишен процес, възниква и въпросът кой ще бъде първият на опашката, който ще си получи парите обратно.

За разлика от традиционната банкова система, която обикновено застрахова клиентските депозити, тук няма формални защити за потребителите, които да гарантират средствата на потребителите, когато нещата се объркат. Celsius посочва в своите правила и условия, че всеки цифров актив, прехвърлен на платформата, представлява заем от потребителя към крипто кредитора.

И тъй като няма обезпечение, парите на клиентите на практика са просто необезпечени заеми за платформата. И още нещо - в дребния шрифт на правилата и условията на Celsius има предупреждение, че в случай на фалит "всички цифрови активи, използвани в услугата Earn или като обезпечение по услугата за заем, може и да не бъдат възстановени".

Какво точно се обърка?

Основният проблем на Celsius е, че почти 20% APY, които предлагаше на клиентите, всъщност не бяха реални. В едно съдебно дело Celsius дори е обвинена в управление по схемата на Понци, при която плаща на ранните вложители с парите, които получава от новите.

Освен това, крипто кредиторът инвестира средствата си в други платформи, предлагащи подобна "невероятна" възвръщаемост, за да поддържа своя бизнес модел на повърхността. Явно по този начин няма да се получи.