Курсът на щатския долар демонстрира леки промени по отношение на основните валути по време на търговията в понеделник, като леко спада спрямо еврото и паунда.

Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес се понижава с 0,1%, до 92,08 пункта и се държи близо до минимума за месеца.

Търговците тази седмица очакват резултатите от заседанията на Резервната банка на Австралия и Централната банка на Англия, както и статистически данни за пазара на труда в САЩ.

Американската валута беше подложена на натиск след юлското заседание на Федералната резервна система.

Регулаторът заяви след заседанието на 27-28 юли, че американската икономика продължава да се възстановява, въпреки подновения ръст на заболеваемостта от COVID-19, а централната банка не възнамерява да бърза за постепенно премахване на стимулите.

В понеделник към 10:40 часа българско време общата валута се разменя на пазара срещу американската на ниво $1,1882 за едно евро, спрямо $1,1869 в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време е 109,72 йени за долар в сравнение с 109,69 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,13%спрямо долара до $1,3923 за паунд в сравнение с $1,3901 за паунд в края на предишната сесия.

Австралийският долар се повиши до 0,7346 щатски долара срещу 0,7343 долара предишния ден. Австралийската резервна банка ще обобщи резултатите от редовното си заседание във вторник, а Банката на Англия ще вземе решение за основния лихвен процент в четвъртък.

Освен това по-късно в понеделник ще бъде публикувана окончателната оценка на PMI за индустриалното производство за 19 страни от еврозоната, което може да окаже влияние върху курса на еврото спрямо долара. Анализаторите не очакват промени от предварителната оценка, която показа спад на показателя през юли до 4-месечно дъно от 62,6 пункта от 63,4 пункта през юни.