В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар запазва стабилна позиция спрямо еврото, докато британският паунд поскъпва. Вчерашният ден общата валута значително се понижи на фона на "гълъбовите" изявления на председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Днес към 9:30 ч. българско време за едно евро на пазара дават около 1,1372 долара, при $1,1368 за евро в края на предишната търговия. В понеделник курсът на европейската валута спрямо американската се понижи с 0,7%.

Кристин Лагард повтори вчера, че условията, необходими на Европейската централна банка, за да повиши лихвените проценти, вероятно няма да бъдат изпълнени през следващата година. Според ръководителя на ЕЦБ затягането на паричната политика за ограничаване на инфлацията би навредило на възстановяването на икономиката на еврозоната от пандемията COVID-19. Тя също така изрази увереност, че високият инфлационен натиск е временен и ще отшуми през следващата година.

Предпазливата позиция на ЕЦБ по отношение на паричната политика ще ограничи потенциала за укрепване на еврото спрямо долара през следващите месеци, смятат експертите на Rabobank.

"Нашата текуща прогноза, според която курсът на еврото ще бъде 1,14 долара до средата на 2022 г., изглежда остаряла", казва финансовата компания в своя преглед.

По отношение на японската национална валута доларът струва днес сутринта 114,20 йени срещу 114,12 йени за долар при закриването на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта се разменя спрямо долара с 030% по скъпо - по $1,3451 за един паунд.

Изчисленият от ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,04%, по-широкият индекс на долара WSJ губи 0,03%.