Федералният резерв на Съединените американски щати намали лихвения процент с 0,25 пр. п., първото съкращение от 2008 г. насам в опит да предпази икономиката от световното забавяне и продължаващото търговско напрежение, пише The Wall Street Journal.

Председателят Джером Пауъл обаче разочарова инвеститорите, след като не посочи изрично, че централната банка подготвя още намаления на лихвите. В отговор основните индекси преминаха в червена територия, а щатският долар поскъпна.

S&P 500 завърши деня със спад от 32,8 пункта, или 1,1%, прекъсвайки 36-дневната серия, в която при затварянето си индекса не се премести с над 1% в която и да е посока. Dow Jones Industrial Average изтри 333,75 пункта, или 1,23%. Доходността по 10-годишните щатски облигации намаля минимално до 2,034% от 2,063%.

Пауъл заяви, че последващо намаление на лихвите не е изключително, но посочи, че не гледа на вчерашното съкращение като на "дълга серия от намаления". По думите му, това би трябвало да се направи при истинска слабост на икономиката, каквато за момента не се вижда. Решението е било взето с осем на два гласа.

Пазарите очакваха именно вчерашното намаление до 2%-2,25% да е първото от няколко, включително още три през следващата година. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също изглежда разочарован, като призова през Twitter председателя на Фед за ново орязване на лихвите.