Цените на повишават във вторник сутринта след срива на котировките предния ден, който стана най-силният за почти седем седмици.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures нараснаха с $0,52 и се търгуват по 56,82 долара за барел. В понеделник цената на тези контракти падна с $2,2 (3,76%), до $56,3 за барел.

Американския еталон WTI за април поскъпва в същото време на нюйоркскта стокова борса с $0,34 до $51,77 за барел. В хода на вчерашната търговия WTI поевтиня с $1,95 (3,65%) до $51,43 за барел.

Търговците продължават да оценяват икономическото въздействие от коронавирусната инфекция Covid-19. През последните две седмици цените на петрола се повишаваха на фона на оптимизма, че разпространението на епидемията извън Китай няма да бъде мащабно и че може да се избегне значително забавяне на глобалната икономическа активност. През последните няколко дни обаче, разпространението на инфекцията в редица страни се ускори и пазарите започнаха да се тревожат, отбелязва Bloomberg.

Според най-големия в света независим търговец на петрол Vitol Group към този момент, поради коронавируса, търсенето на петрол в Китай е спаднало с 4 милиона барела на денонощие което е около 4% от световното потребление.

Русия, която поиска време, за да оцени необходимостта от допълнително намаляване на производството от страните, участнички в пакта ОПЕК +, може да бъде принудена да се съгласи с това, ако огнището на коронавирус доведе до още по-голям спад на цените на петрола, заяви основателят на Vanda Insights Вандана Хари.