Възможно ли е в близко време в Русия да започне "печатане на пари", а инфлацията да се ускори. Първите признаци за това се забелязват вече, според известния финансов анализатор и инвестиционен банкер Евгений Коган. Свой обобщен коментар по въпроса той прави за финансовия портал Imvesting.com, като уточнява, че се позовава на официална финансова информация и "достъпните цифри", т.е. нещата може донякъде да са по-различни в едната или в другата посока.

1.Централната банка на Русия започна да отпуска на банките повече пари.

В началото на ноември Централната банка увеличи месечния лимит за РЕПО (краткосрочни заеми за банките) от 100 млрд. на 1500 млрд. рубли. Така на 7 ноември банките взеха назаем 1,39 трилиона рубли от Централната банка. Сумата е значителна и отиде в Министерството на финансите.

2.На 16 ноември Министерството на финансите зае рекордна сума пари в историята - пласира дълг за 823 милиарда рубли. А в началото на седмицата, ведомството емитира дълг за още 151 милиарда рубли. Заедно с останалите емисии след 7 ноември, финансовото ведомство е емитирало дълг за почти 1,2 трилиона рубли.

Това означава, че Централната банка на Русия дава пари на банките, а те финансират бюджета с тези пари. В "учтивото" общество това се нарича "печатница за пари", обобщава банкерът.

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Коя чуждестранна валута ще е с приоритет

Това лошо ли е?

Засега не е ясно. Централната банка е дала на търговските банки заем за един месец. И те трябва да върнат 1,4 трилиона рубли в системата в началото на декември. Ако стане така, това няма да доведе до негативни последици за финансовата система на Русия.

Но парите ще бъдат ли върнати от банките в срок?

Не е сигурно. Предполага се, че Централната банка ще продължи да отпуска големи суми на банките, така че те да продължат да купуват дълг. И това вече може да се окаже своеобразна "печатница на пари" по примера на Фед, ЕЦБ и други големи финансови регулатори.

Един нетрадиционен, но безпристрастен показател за незавидното състояние на руската икономика

Един нетрадиционен, но безпристрастен показател за незавидното състояние на руската икономика

Какво показват данните за потреблението на електроенергия в страната

Какви могат да са последствията от подобен процес?

▪Инфлация;

▪Обезценяване на рублата.

Но още не е дошло време да се алармира на висок глас по този въпрос, смята Коган:

▪Докато мащабът на финансовите "инжекции" не е достатъчно висок, за да ускори инфлацията.

▪А всъщност падането на курса на рублата не би могло да е рязко, тъй като капиталовите потоци от Руската федерация навън са ограничени.

Но фактът си е факт. Ако Централната банка продължи да помага на Министерството на финансите за подсигуряване на средства за бюджета, инфлацията в Русия постепенно ще расте. Вероятно затова Централната банка не планира да понижава основната лихва повече. Но при ускорен темп на инфлацията, може да се наложи основната лихва да бъде увеличена през 2023 година.

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Русия се придвижи с едно място нагоре в "класацията"