Апелативният съд в Букурещ е осъдил най-богатия човек в Румъния - милиардера Йоан Никулае - на две години и половина затвор за незаконно финансиране на президентската кампания през 2009 г. Това се посочва в обнародваната присъда, която не подлежи на обжалване, съобщава ТАСС.

Заедно с бизнесмена е осъден и бившият функционер на Социалдемократическата партия на Румъния Георги Станку. Според следователите, той е получил от Никулае 1 милион евро за избирателната кампания на лидера на партията Мирча Джоана, който тогава загуби изборите от Траян Бъсеску. В замяна на парите Никулае е поискал при победа на Джоана да назначи в икономическото министерство негови приближени, които да лобират за негови проекти.

Никулае е собственик на румънско-британската агропромишлена и финансова група „ИнтерАгро", работеща в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката. През миналата година тя е затворила много от торовите си заводи заради повишаването на цените на природния газ. Никулае обвини за срива на отрасъла правителството, което се придържа към предписанията и политиките на МВФ за либерализацията на енергийния сектор.