Дългът на чужди държави към Русия се увеличи през 2022 година главно поради 3 страни - Бангладеш, Индия и Египет, казва партньорът на Capital Lab Евгений Шатов пред "Известия". По думите му, нарастването на кредита става основно в две направления: инвестиционни проекти в чужбина или финансиране на външноикономически доставки.

"В по-голямата си част това не е предоставянето на налични пари, а изпълнението на големи строителни обекти или инвестиционни проекти, когато руски компании доставят стоки на други страни и услуги или извършват работа с отложено плащане.

Това от своя страна води до увеличаване на дълга на тези страни към Русия. Предвид фактът, че санкциите на Запада спрямо Русия се усилват, ще продължи да се задълбочава сътрудничеството със страните от Южна Азия, съответно и ще се увеличава обема на кредитирането им" (пряко или косвено), обясни Шатов.

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Каква е причината

По официални данни, през 2023 г. Русия ще отпусне нови междудържавни финансови и експортни заеми от федералния бюджет за общо 431,6 милиарда рубли, а за 2024 г. е планирано отпускането на кредити за други държави за обща сума от 468,5 милиарда рубли (около 5,2 милиарда долара).

А според данните на Световната банка, дългът на чуждестранни юридически и физически лица към Русия през миналата година е нараснал с 8,7%, достигайки общо 28,9 млрд. Долара. Към края на 2022 г., 37 държави са имали неизплатени задължения към руски кредитори.

Официално: Какъв е ръстът на БВП на Русия за 9-те месеца

Официално: Какъв е ръстът на БВП на Русия за 9-те месеца

Само за третото тримесечие показателят е още по-висок