Брутният дълг на Турция към края на август е достигнал 1,8 трлн. лири или 234 млрд. долара, което е почти десетократно по-висока сум от планираният бюджет на България за цялата 2020 г., който преди корекциите си възлизаше на 48,6 млрд. лв., сочат последните данни на местното финансово министерсто.

Това число е значително по-голямо от същия период на миналата година, когато брутният дълг на властите е бил с цели 45% по-нисък.

Същевременно се наблюдава една негативна тенденция - по-малко от половината от задълженията са деноминирани в турски лири, а болшинството от останалите около 55% са в щатски долари. Това на практика увеличава задлъжнялостта на правителството, тъй като местната валута се обезценява спрямо долара. Така в реално изражение те ще са принудени да плащат още по-големи суми, дори и без да се броят лихвените проценти по задълженията.

Социалното развитие на България: Преди Румъния и Турция, но след всички останали в ЕС

Социалното развитие на България: Преди Румъния и Турция, но след всички останали в ЕС

Най-добре в региона се представят Словения, Естония и Чехия

Разбивката на дълга показва, че по-голямата част от него - около 151 млрд. долара, са вътрешен дълг, докато останалите около 83 млрд. долара са към външни контрагенти.

Същевременно средствата, получени от хазната на Турция за последния месец, са в размер на едва 18,8 млрд. лири или 2,6 млрд. долара.

Така брутният дълг на правителството достига стойност, която е двукратно по-висока от приетия годишен бюджет на страната, който възлизаше на 956,6 млрд. лири, при това - тепърва предстои да видим какви ще са данните за второто полугодие.

С този ход нанарастване на задълженията, съотношението на дълга към БВП на страната, което към края на миналата година възлизаше на 33%, е на път да се влоши драстично, при това бързо, като с подобно харчене той скоро ще надхвърли пиковата си стойност от 43,8%, постигната по време на Голямата рецесия.

Графика: Дълг към БВП на Турция

Мениджър на $63 млрд. залага, че Турция ще създаде огромни проблеми за Европа

Мениджър на $63 млрд. залага, че Турция ще създаде огромни проблеми за Европа

Заради спада на лирата гражданите и компаниите няма да могат да обслужват задълженията си