Светът може да не е готов за лихви в САЩ от 7%, смята ръководителят на най-голямата инвестиционна банка в света - JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън.

"Първоначално лихвените проценти стигнаха до нула. Почти никой не забеляза покачването от 0% на 2%. Покачването от 0% на 5% изненада някои, но никой не би отрекъл, че 5% са реални. Не съм сигурен, че светът е готов за 7%", каза той в интервю за Times of India, цитиран от finmarket.ru.

"Питам хората в бизнес общността дали са готови за нещо като 7%. Най-лошият сценарий е 7% със стагфлация. Ако техните обеми (продажби) намалеят и лихвените ставки се повишат, системата ще бъде подложена на стрес. Ние насърчаваме клиентите "бъдете подготвени за такава ситуация", отбеляза Даймън. "Както казва Уорън Бъфет: Когато приливът изчезне, можете да видите кой е плувал гол. И това ще бъде отливът. Тези 200 базисни точки ще бъдат по-болезнени от увеличение от 3% на 5%."

Какви са най-големите заплахи според шефа на JPMorgan Chase

Какви са най-големите заплахи според шефа на JPMorgan Chase

Джейми Даймън застава от страната на предпазливостта въпреки добрите резултати за Q2

Миналата сряда Федералната резервна система (Фед) остави основния си лихвен процент на най-високото си ниво от 22 години - 5,25-5,5% годишно - и даде да се разбере, че очаква да го повиши отново тази година.

Междувременно Даймън се въздържа от оценка на рисковете от "твърдо приземяване" за американската икономика. "Бих бил предпазлив за това", каза той. "Мисля, че сме в доста добра позиция с всички тези парични и фискални стимули. Но може да е малко еуфория. Ще трябва да го оправим в един момент." С всички тези сериозни проблеми, проблемите не могат да продължават вечно. Така че залозите може да нараснат още повече. Но аз наистина се надявам на "меко приземяване", казва още банкерът в интервюто.

Защо Fitch може да намали рейтинга на JPMorgan Chase

Защо Fitch може да свали рейтинга на водеща US банка

"Здравето" на цялата индустрия ще е под въпрос след подобен ход

Отговаряйки на въпрос за кризата, причинена от колапса на Silicon Valley Bank през пролетта на тази година, ръководителят на JPMorgan заяви, че тази ситуация сочи преди всичко не към проблема за стимулиране на изтичането на средства на вложителите от публикации в социалните мрежи, а към факта, че с концентрацията на депозити отливът е масов и "трябва да имаме планове да се справим с това".

"Не мисля, че искаме система, в която банките изобщо да не фалират, обясни Даймън. - Можеш да преживееш няколко катастрофи. Ако обаче системата е потънала в хаос заради това, трябва да промените правилата, така че това да не се случи."