Над 70 американски банки, сред които и гиганти като JPMorgan Chase може да се окажат с понижен рейтинг в близките месеци. За това предупреди анализаторът от Fitch Крис Улф пред CNBC.

Контекст: Преди седмица Moody's намали кредитния рейтинг на 10 малки и средни американски банки и предупреди, че същото може да се случи с други 17 кредитни институции.

Белият дом е ядосан: Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ

Белият дом е ядосан: Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ

Джанет Йелън нарече решението "неразумно и основано на остарели данни"

Fitch пък намалиха дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ заради политическата несигурност и увеличаващата се задлъжнялост - ход, който беше критикуван от бизнеса, а и от изпълнителния директор на JPMorgan Джейми Димън.

Детайли: По-малко реакции в индустрията предизвика едно по-ранно решение на Fitch - през юни рейтинговата агенция намали оценката си за средата, в която работи американската банкова индустрия от AA на AA-.

Това не промени кредитния рейтинг, но нова корекция надолу - до оценка A+, ще означава преразглеждане на рейтингите на десетки банки.

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Berkshire Hathaway купува държавни облигации на стойност $10 милиарда на седмица

Тук проблемът е, че според правилата на Fitch и най-добре работещите банки не могат да имат рейтинг над този на индустрията и така, например, JPMorgan и Bank of America също ще станат с оценка A+ при AA- в момента. Според Улф при това положение агенцията ще трябва най-малкото да разгледа евентуално намаляване на рейтинга и на останалите.

За цялата индустрия това ще означава да плащат повече на инвеститорите, които са закупили техни облигации. Това намалява печалбата. За най-проблемните банки Улф признава, че не е изключено въобще да загубят достъп до инвеститорите.

Защо: Анализаторът отбелязва, че има две водещи причини за корекцията, към която Fitch се движи.

  • Основният лихвен процент - за момента изглежда, че Фед ще спре с вдигането му и даже може догодина да възприеме курс към намаляване, но няма официална позиция за това. Задържането на високи нива удря по печалбата на цялата банкова индустрия;
  • Фалитите - те растат отвъд това, което за Fitch е приемливо. Това обикновено се случва при висок лихвен процент, като притесненията на агенцията са, че ипотеките на офисните пространства могат да се превърнат в проблем за по-малките банки.

Какво следва: За момента Улф се въздържа от коментар дали и кога Fitch ще преразгледат оценката си за американската банкова индустрия.