Изпълнителният директор на инвестиционната компания Berkshire Hathaway Уорън Бъфет заяви, че не се притеснява от понижаването на суверенния кредитен рейтинг на Съединените щати.

"Има определени неща, за които хората не трябва да се тревожат, и това е едно от тях", каза 92-годишният милиардер пред CNBC.

Международната рейтингова агенция Fitch понижи във вторник дългосрочния рейтинг на емитента САЩ до "AA+" от "AAA" поради прогнозираното влошаване на фискалните резултати през следващите три години и продължаващите политически конфронтации по въпроса за лимита на държавния дълг.

Белият дом е ядосан: Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ

Белият дом е ядосан: Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ

Джанет Йелън нарече решението "неразумно и основано на остарели данни"

Berkshire Hathaway ще продължи да купува американски държавни облигации на стойност 10 милиарда долара на седмица, добави Бъфет. Компанията купува 3-месечни и 6-месечни US Treasuries на седмични аукциони.

"Купихме американски държавни облигации на стойност 10 милиарда долара миналия понеделник и купихме от тях на стойност 10 милиарда долара този понеделник", каза известният финансист. "Единственият въпрос е следващия понеделник дали да купим тримесечни или шестмесечни облигации."

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

По думите на най-известния инвеститор в света, криптовалутата няма "никаква уникална стойност"

Berkshire е един от най-големите притежатели на краткосрочни държавни облигации на САЩ, тъй като Бъфет предпочита да държи бързо ликвидни пари чрез тях. Към 31 март компанията е държала 104 милиарда долара от своите 150 милиарда долара парични наличности в държавни ценни книжа на САЩ.

Междувременно инвестиционната компания инвестира малко в дългосрочен публичен дълг на САЩ. В края на първото тримесечие портфейлът от ценни книжа на Berkshire е около 375 милиарда долара, като почти половината от тази сума се пада на акции на Apple Inc., а само 23 милиарда долара - на дългосрочни облигации, пише Barron's.