Парите в брой умират с по-бързи от очакваното темпове. Няколко страни, като Швеция и Великобритания, обмислят въвеждането на електронни валути, предвид това, че все по-малък процент от гражданите им ползват кеш.

Не само банкнотите са застрашени от новите технологии и съвременния начин на живот на хората обаче. Оказва се, че и кредитните карти също са изправени пред сериозна опасност.

Ето и някои примери за това:

По време на "черния петък" в САЩ потребителите са похарчили 3.3 милиарда долара онлайн... И от тези средства 1.2 милиарда долара са направени с плащане през мобилните им телефони.

Още един шокиращ факт - 55% от посетителите на интернет сайтове, свързани с "черния петък", са правили това през мобилните си устройства.

За сравнение само преди няколко години плащанията през смартфоните бяха минимален процент.

Много е възможно само след пет години - вие и вашите деца, вече да не носите портфейли в себе си. Всичко, което ще ви трябва, е единствено вашия смартфон. Можем да станем свидетели на най-голямата промяна в историята на разплащанията, според експертите.

Тези, които все още се опасяват, че плащанията през мобилните им устройства са несигурни, трябва да имат предвид, че това далеч не е точно така.

Плащайки с устройствата си, те на практика не разкриват информацията от кредитните си карти, за разлика от всяко едно физическо плащане с пластиките. Когато плащате със смартфона си, се използва единичен генериран код, наречен "токън". Това е цялата информация, която се дава при разплащанията.

В противовес, всеки път, когато потребителите плащат онлайн с кредитните си карти, те разкриват чувствителна информация.