Цифровите валути на централните банки, известни като CBDC, имат потенциал да заменят парите в брой. Приемането им обаче вероятно ще отнеме време. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, цитирана от CNBC. 

CBDC са цифровата форма на фиатната валута на дадена държава, която се регулира от централната банка на страната. Те се използват чрез блокчейн технология, позволяваща на централните банки да насочват държавни плащания директно към домакинствата.

Снимка 590163

Източник: EPA/БГНЕС

"CBDC могат да заменят парите, които са скъпи за разпространение в островните икономики. Те могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И те могат да подобрят финансовото включване там, където малцина притежават банкови сметки", коментира Георгиева по време на събитието Singapore FinTech Festival.

Кристалина Георгиева: Икономиката на еврозоната се оказва неочаквано устойчива

Кристалина Георгиева: Икономиката на еврозоната се оказва неочаквано устойчива

Очакваме разговорът да се насочи към това колко дълго ще се запазят високите лихви, коментира управляващият директор на МВФ

"CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива на паричните средства. Те също така биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки", подчерта шефът на МВФ.

Според проучване от 2022 година, проведено от Банката за международни разплащания - BIS, от анкетираните 86 централни банки, 93% казват, че проучват възможността за CBDC. За 58% е вероятно да пуснат свои CBDC в краткосрочен или средносрочен план. Според BIS използването на CBDC за трансгранични плащания може да намали разходите за получаване, съхранение и изразходване на чуждестранна валута, в зависимост от дизайна и разпоредбите.

По данни на МВФ повече от 100 държави проучват възможността за CBDC. Това са около 60% от страните в света. Според Кристалина Георгиева, напредването на изкуствения интелект може да допринесе за по-бързото разпространение на цифровите валути.

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и теглене в мрежата на Mixin са временно спрени