Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард се сблъсква с ново предизвикателство, за което да се притеснява на фона на трудното икономическо възстановяване - поскъпващото евро, пише Bloomberg.

Европейската валута е повишила стойността си с 12% само за пет месеца от началото на пандемията от коронавирус, като премина ключовото ниво от 1.20 долара за евро във вторник за първи път от повече от две години. Инвеститорите казват, че вероятно възходящият тренд ще продължи, а двама топ представители на ЕЦБ признаха, че имат предвид случващото се на валутните пазари.

"Курсът евро-долар има значение", заяви главният изпълнителен директор на ЕЦБ Филип Лейн във вторник вечерта по време на онлайн конференция. По думите му курсът на валутната двойка се взима предвид при прогнозите за европейската и световната икономика, както и при определянето на паричната политика.

Повишаването на стойността на еврото е само една част от по-голямата картина около слабия долар, който се обезцени до най-ниските си стойности спрямо основните валути от повече от две години насам. Но 19-членната еврозона е сериозно изложена на рисковете от увеличаващата се стойност на еврото поради относително голямата си зависимост от износа и слабата си инфлация от години.

По-силната валута прави износа по-малко конкурентен и потиска растежа на цените, като в същото време прави вноса по-евтин. Бързото повишаване на стойността на еврото често беше причина за бившия управител на ЕЦБ Марио Драги да изразява загриженост, че това ще отслаби икономиката.

Сега неговият наследник ще трябва да реши дали тя иска да приложи подобна тактика. Това може да се случи на пресконференцията след следващата среща на ЕЦБ на 10 септември, когато ще бъдат обявени и актуализираните икономически прогнози.

Червена линия

"1.20 долара за евро е нещо като червена линия", коментира Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. Според нея няма много какво да направи ЕЦБ, освен да опита да обезцени валутата, като подчертае постоянната икономическа несигурност и остави вратата отворена за по-нататъшно увеличение на покупките на активи по-късно през годината.

Тежестта на настоящата ситуация беше очевидна във вторник, когато последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната се превръща в отрицателна за първи път от четири години.

Износителите все още не усещат болката от обменния курс, въпреки че това е така, защото те имат далеч по-големи проблем заради световната рецесия.

"По-силното евро очевидно е допълнителна тежест за износителите, но това, което е много по-важно е, че глобалното търсене е доста ниско", каза Олаф Вортман, икономист от VDMA Mechanical Engineering Industry Association.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви тази седмица, че длъжностните лица следят развитието на валутните курсове.

Спадът на долара може да се разглежда отчасти като знак за връщане на доверието в световен мащаб, тъй като това отразява обрат на по-ранните потоци на средства към активи убежища в САЩ, когато инвеститорите се обърнаха към държавния дълг като нискорисков дом за своите пари", каза още тя.

Неясно въздействие

Шнабел обясни също така, че въздействието на обменния курс върху инфлацията е неясно - мнение, подкрепено от изследване на ЕЦБ, което показва, че ефектът на валутните движения върху цените е намалял през последните десетилетия.

И все пак централната банка се бореше да постигне целта си за инфлация от малко под 2% доста преди пандемията, така че дори перспективата за още по-голям натиск надолу ще наруши спокойствието на централните банкери.

"Когато имаме по-силно евро и пазарните очаквания са то да продължи да увеличава стойността си, прогнозите за инфлацията вероятно ще бъдат ревизирани надолу", каза Карстен Бжески, икономист в ING в Германия. По думите му ЕЦБ ще трябва да реши, както беше направила през предишните години - дали трябва да направи повече.

Оценката на паричните пазари показва, че вероятността валутната двойка евро-долар да се търгува на ниво от 1.25 долара за евро в следващите три месеца е същата като вероятността за спад под 1.15 долара за евро, сочат данни на Bloomberg.