Бразилия, позната като най-големият производител на захар в света, ще сдаде короната на Индия за първи път от 16 години, пише Bloomberg, цитирайки доклад на щатския департамент по земеделие.

Производството в азиатската страна този сезон ще се повиши с 5,2 процента до невижданите 35,9 милиона метрични тона, благодарение на по-голяма засята площ и по-добра реколта.

В същото време добивът в Бразилия се очаква да се срине с 21 процента до 30,6 милиона тона заради лошото време и промяна в производствените планове, насочени към повече етанол на базата на захарни тръстики.

Как някогашният световен лидер в износа на захар днес е принуден да внася суровината

Как някогашният световен лидер в износа на захар днес е принуден да внася суровината

През февруари страната ще гласува нова Конституция, която трябва да отворите вратите за чуждестранни инвестиции

Департаментът очаква световното производство да намалее с 4,5 процента този сезон до 185,9 милиона тона. През май оценката бе за 183,3 милиона, но прогнозата за Бразилия, Тайланд и Европейския съюз бе намалена.

Все пак се очаква Бразилия да остане най-големият износител, следвана от Тайланд.

Прогнозата на департамента е, че запасите от захар по света ще се покачат, тъй като Индия продължава да натрупва. Това ще компенсира по-ниските запаси в Китай и ЕС.

От началото нагодината цената на фючърсите намаляха с 18 процента в Ню Йорк, а през 2017 година се сринаха с други 22 процента.