Ако погледнем към статистиката на НСИ, то инфлация почти няма. Но ако попитате трима от четирима човека на улицата, ще чуете как всичко поскъпва, като се почне от олиото (не знам защо винаги хората първо се сещат за олиото, но това е факт).

Според НСИ инфлацията от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 0.9%, а годишната инфлация за март 2021 г. спрямо март 2020 г. е 0.6%. Индексът на потребителските цени за март 2021 г. спрямо февруари 2021 г. е 100.1%, т.е. месечната инфлация е 0.1%. Не знам защо, но съм по-склонен да повярвам на тезата за олиото. Между другото, официална справка в ДКСБТ за цените на едро сочи, че наистина олиото е поскъпнало сериозно през 2020-та година - с 14.4% на база на цената му на едро спрямо година по-рано. Така че, прави са си хората.

Явно има някакво сериозно противоречие между методологията на НСИ и усещането сред потребителите. Лошото е, че ако статистиката отчита ниска инфлация през изминалата година, то това може да се промени през настоящата. Поне ако съдим по цените на много от стоките, търгувани на международните стокови пазари.

Петролът

Суровината, която в най-голяма степен въздейства на ежедневния ни живот, е петролът. Черното злато поскъпва постоянно през последната една година, въпреки пандемията и постоянното говорене за намаленото му потребление. От дъното си преди година, при около 19 долара за барел, брентът се търгува днес при нива от около 67 долара, или повишение от над три пъти. Анализаторите на Commerzbank казаха, че суровините са "напълно откъснати от реалността", отбелязвайки, че по-специално цените на петрола не се движат от новини, които обикновено би следвало да ги движат.

"Понастоящем нищо не може да спре скока в цените на петрола", каза енергийният анализатор Карстен Фрич, отбелязвайки, че брентът е добавил около 10 долара само през февруари. Редица събития се пренебрегват, каза той, включително доклади, че по-високите цени са подтикнали Организацията на страните износителки на петрол да обмислят постепенно увеличаване на доставките на петрол.

"Това селективно възприятие е характерно за пазарите във фази на излишък", добави Фрич. "Обикновено цените на петрола трябваше да реагират на подобни новини, като паднат значително, защото това вероятно ще доведе до 1.5 милиона допълнителни барела суров петрол да достигнат до пазара на ден през април", каза той.

Но в момента фокусът на инвеститорите в много по-голяма степен е отправен към очакванията за възстановяване на световния икономически ръст, което се очаква да е съпроводено от повишено търсене на суровината.

Царевицата

Царевицата започна следващия етап от бичия си пазар, който стартира през август миналата година, достигайки до осемгодишни върхове. Както техническите характеристики, така и основите на реколтата са приведени в съответствие, за да се постигне още един силен ръст на суровината, който да я отведе до потенциални нови върхове.

Основите на царевицата, които вече са бичи, нарастват още повече. Миналият петък Министерството на земеделието на САЩ (USDA) прогнозира запаси от царевица за пазарната 2020-21 година при 1.35 милиарда бушела. Това беше с 10% по-ниско от прогнозата от март. Министерството цитира увеличена употреба на царевица за производство на етанол, по-голям износ и по-ниски крайни запаси за очакваното намаляване на прогнозните запаси на ключовата суровина. Това съвпадна с прогнозите на USDA за почти 1.5% спад в прогнозираните световни запаси от царевица.

Времето в северните равнини е все по-важно за производството на царевица. Условията на суша измъчват Дакота, точно когато започва сезонът на засаждане - а щатът произвежда близо 8% от реколтата от домашна царевица в САЩ. Предвид големия прогнозен недостиг на вътрешни запаси, глобалното време през пролетния сезон ще бъде важен фактор за ценовите действия при суровината. В допълнение към натиска върху търсенето, китайското министерство на земеделието повиши прогнозата си за внос на царевица за 2020-21 с 12 милиона тона.

Пшеницата вероятно също се очаква да проследи печалбите при царевицата. За разлика от нея, пшеницата не успя да набере много инерция, тъй като запасите й не са толкова стеснени.

Техническите характеристики на царевицата са изключителни. Месечната 25-годишна графика показва, че царевицата е на място, където може да е избухнал "бичи флаг". Още по-важно е, че пробивът се случи точно над онова, което беше страховитата 25-годишна бариера на съпротива. Някои анализатори прогнозират нива от 8-8.5 долара за бушел, което би било рекордно ниво, предвид на последните нива на търговия от 5.9 долара за бушел.

Дървеният материал

Спот цените на дървения материал достигнаха рекордно високо ниво от близо 1200 долара за хиляда дъски този месец вторник. Само през последната година цените са скочили с над 250% на стоковите пазари.

Нарастващите разходи за дървен материал добавиха над 24 000 долара към цената на средния нов еднофамилен дом.

Рекордът става реалност след историческо търсене на дървен материал през 2020 г. и началото на 2021 г. Цените са скочили с над 250% през последната година и приблизително 348% от петгодишните минимуми от 30 март 2020 г.

Продажбите на новопостроени еднофамилни домове също са паднали с 18.2% през февруари, отчасти поради разходите за дървен материал, според новоразкритите данни на Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ и Бюрото за преброяване на населението.

Повишаването в цената на дървен материал обаче не е лошата новина за всички. В резултат на нарастващите цени на дървения материал, акциите на дърводобивните компании нараснаха през последните шест месеца.

Базираната във Ванкувър Canfor отбеляза поскъпване на акциите си с около 107% през периода, докато акциите на West Fraser Timber и Weyerhaeuser скочиха съответно с около 80% и 30%.

Редица фактори се комбинираха, за да създадат перфектната буря за нарастващите цени на дървения материал през последните няколко години, започвайки през 2019 г., когато слабото търсене и тежките метеорологични условия накараха доставчиците на дървен материал да затворят фабриките и да намалят производството.

"В Северна Америка търсенето на дървен материал беше повлияно от тежките метеорологични условия в началото на 2019 г. ... хладното търсене, съчетано с излишните нива на складови наличности към 2019 г. Това доведе до значителен натиск надолу на цените през по-голямата част от годината", пише ръководството на Canfor в изявление за 2019 на инвеститорите.

"В отговор на приглушеното търсене и повишените разходи за трупи в Британска Колумбия през цялата 2019 г. бяха обявени редица временни и постоянни съкращения на дъскорезници в индустрията", добави ръководството.

След това през 2020 г. лихвените проценти бяха намалени и търсенето на нови домове и дървен материал се повиши поради новата динамика на престой у дома.

Чума от борови бръмбари в Британска Колумбия също унищожи достатъчно дървета, за да се построят милиони еднофамилни къщи през цялата година, съобщи Bloomberg.

Всичко това доведе до дисбаланс на търсенето и предлагането, което доведе до трайно нарастване на разходите за дървен материал.

Девин Стокфиш, изпълнителният директор на Weyerhaeuser, заяви миналия месец, че очаква цените на дървения материал да останат повишени "в обозримо бъдеще" за Bloomberg.

Металите

И индустриалните, и ценните метали поскъпват, водени от надеждите за ускорено икономическо възстановяване, след пандемията. Някои от металите, като например паладия, са близо до исторически най-високите си нива.

Анализаторът на скъпоценни и промишлени метали Даниел Бриземан обаче, заяви, че няма нови данни, подкрепящи "изразеното покачване" на цените на металите през последните седмици.

"По наше мнение цените на металите в момента се движат до голяма степен от спекулации и възходът започва да изглежда прекомерен. От техническа гледна точка в момента медта и алуминият отново са прекупени, измерено спрямо относителния индекс на силата", каза той в анализ.

Златото, което падна под ключовите 1800 долара за унция, на фона на нарастващата доходност на облигациите и силата на долара, също е откъснато от реалността, но по обратния начин, смята Фрич.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари