Търсенето на банкноти по света в момента се намира на своето 20-годишно дъно. Данните, цитирани от Би Би Си, идват не от другаде, а от компанията, която произвежда една трета от копюрите в глобален план.

Това е лоша новина както за привържениците на кеша, така и за тези, които печатат банкнотите.

Контекст: В огромна част от държавите има устойчива тенденция на намаляване на плащанията в брой. Тя се ускори допълнително с навлизането на NFC плащанията чрез смартфони и "умни" часовници. Те допълват стабилно растящия процент на използващите банкови карти, като предлагат още по-голямо удобство.

Парите в брой като печеливша стратегия през 2023 година

Парите в брой като печеливша стратегия през 2023 година

Все повече инвеститори залагат на кеша

По време на пандемията се насърчаваха безконтактните плащания, като придобитите навици трудно се забравят. Освен това, централните банки в момента ограничават поръчките си за нови емисии и пазят заделените за тях средства заради икономическата несигурност.

Детайли: Всичко това се усеща най-добре от De La Rue - 200-годишният британски лидер в дизайна и изработката на банкноти за клиенти по цял свят. Според изпълнителния директор Клайв Вачър централните банки са правили големи поръчки по време на COVID пандемията и сега не правят нови поръчки, а се възползват от натрупаните наличности. По думите му обикновено така става при кризи, но този път ситуацията е по-тежка.

Швеция постепенно се отказва от парите в брой: какви ще са последствията

Богатата европейска държава, която постепенно се отказва от парите в брой: какви ще са последствията

Цифровите пари ли са бъдещето?

Така очакванията за годишната печалба са в рамките на малко над 20 млн. паунда - твърде нисък резултат за очакванията на пазара. Затова и акциите на De La Rue се сринаха с 30%.

В прав текст: "Очаквахме негативна тенденция и тя стана факт, но освен това вероятно ще е по-дълбока и ще продължи с 9 до 12 месеца повече, отколкото очакваме при нормален цикъл", призна Вачър.

Централната банка на Финландия препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Централната банка на тази европейска страна препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Само 7% от гражданите на страната редовно използват пари в брой

Още нещо: Производителят на банкноти се оказа в риск... да остане без пари. Изпълнителният директор отбеляза, че вече се е наложило да започнат дискусии с банките кредитори на компанията за предоговаряне на задълженията заради влошената икономическа ситуация и повишаването на основния лихвен процент на Bank of England - по ирония на съдбата, един от ключовите клиенти на De La Rue.

Компанията има 1800 служители и работи със 140 държави.