От началото на годината изминаха едва 2-3 седмици, но 2022 г. вече се доказва като брутална за технологичните акции. И Роб Арно, основател и председател на американската Research Affiliates, прогнозира пред Financial News, че най-лошото тепърва предстои.

"Дали ще продължат да падат през 2022 г. или ще се върнат на предходните си върхове, простият факт е, че оценките на Fanmag не са свързани с никакъв правдоподобен фундаментален растеж на бизнеса", отсича той.

Знаците от Федералния резерв за скорошно затягане на паричната политика и повишения на лихвите, с които да се справи с невижданата от десетилетия инфлация, се отразяват отрицателно на цените на акциите на технологичните гигнати, които бяха сред най-големите печеливши по време на пандемията.

Индексът Nasdaq Composite изгуби над 6 процента през първите две седмици на годината и продължава да пада. Анализ във в-к Wall Street Journal показва, че над 220 публични компании с пазарна капитализация над $10 млрд. са поевтинели с поне 20 процента. Около 39 процента от акциите в Nasdaq Composite са изтрили поне половината от стойността си от скорошните върхове, показват данни на Sundial Capital Research. Опасенията на наблюдателите гласят, че нито в един момент от 1999 г. насам — времето на dot-com балона — толкова много акции в Nasdaq не са падали толкова надолу, докато самият индекс е толкова близо до своя връх."Това е Ахилесовата пета", казва Арно. "Оценките, в сравнение с фундамента на компаниите, са толкова високи, че съм уверен, че реалната възвръщаемост на технологичните акции ще бъде отрицателна през следващото десетилетие".

Арно посочва още, че "Fanmag" — или Facebook (вече Meta), Amazon, Netflix, Microsoft, Apple и Google (която се търгува като Alphabet) — са в балон.

Повишението на лихвите може да бъде лошо за бързорастящите технологични акции, тъй като намаляват прогнозите за (и стойността в реално измерение на) бъдещите печалби. В същото време по-високите лихви подкрепят цикличните акции като банките.

Арно казва, че прогнозите за бъдещо увеличение на лихвите карат пазара да се страхува от т. нар. акции в растеж. Но в дългосрочен план оценките им ще имат много по-голямо значение.

2 процента

Доходността по 10-годишните американски облигации изглежда ще премине 2 процента, след като трейдърите залагат на по-голямо увеличение на лихвите. В сряда тя се покачи с още 37 базисни пункта до 1,88 процента и бележи най-бързия месечен ръст от ноември 2016 г. Това е най-високото им ниво от две години насам. Пазарите очакват Фед да повиши лихвите с половин процентен пункт още през март и общо пет отделни вдигания през годината.

Акциите продължиха да падат в очакване на повишенията. S&P 500 изгуби 1,8 процента, а Nasdaq Composite изгуби 2,6 процента, доближавайки корекция.

Европейските акции също се оцветиха в червено в началото на търговията в сряда, а паневропейският индекс Europe Stoxx 600 губи 2,13 процента от началото на годината.

Очакванията за затягане на политиката на Фед засегна и най-следените държавни облигации на Стария континент — лихвите по 10-годишния германски дълг навлязоха в положителна територия за първи път от 2019 г. насам.Европейската централна банка даде сигнал, че ще намали част от покупките на облигации, но засега няма намерение да повишава лихвите през тази година. Пазарите обаче продължават да смятат, че ЕЦБ ще трябва да последва американските си колеги през следващите месеци заради устойчиво високата инфлация.