Коя ще е следващата цел на големите американски технологични компании, жадни за нови таланти и технологии? Може би не е нужно да гледат надалеч, а да хвърлят един поглед в огледалото, пише Reuters.

Alphabet (собственик на Google), Amazon, Apple, Facebook и Microsoft успяха да натрупат около $600 млрд. Приходите им достигат рекордни нива и вероятно инвеститорите ще искат да видят как компаниите ще се възползват от свободните средства и ще ги вкарат в употреба.

Обратното изкупуване на акции може би ще е най-популярната възможност.

Във вторник Alphabet отчете 62% повишение на приходите до $62 млрд. Microsoft представи 21% ръст до $46 млрд. Apple съобщи за 36% повишение до $81 млрд. И всичко това само за последното тримесечие.

Рекордните приходи увеличават още повече свободните средства на компаниите. Microsoft разполага с около $130 млрд. — повече от пазарната капитализация на Snap. Apple притежава още повече: $194 млрд. кеш и еквиваленти.

Придобиването на други компании подхранваше растеж в миналото, но днес е рисково решение. И то не заради високите оценки. Федералната търговска комисия вече се е оглавява от критика на Силициевата долина Лина Кан. Президентът Джо Байдън пък посочи Джонатън Кантър, враг на Google, да ръководи антитръстовата агенция на Департамента по търговия. С тези регулатори придобиването дори на стартъпи е изправено пред тежки проверки.

Технологичните гиганти могат да харчат и за служители. Миналата година Alphabet се отказа от плана си да увеличи броя им с 20 хил. души — чиито заплати се равнява на около $2,4 млрд. годишно. Компанията разполага със $136 млрд. и няма да ги усети.

Третият вариант е да бъдат възнаградени акционерите. Apple и Microsoft вече плащат дивиденти. Други технологични компании пък се концентрираха върху изкупуването на собствените си акции. Гигантът от Редмънд вече успя да си върне акции за $40 млрд. Миналия юли Alphabet съобщи, че ще изкупи обратно акции за $28 млрд., а през април добави още $50 млрд.

Но пазарните оценки днес са високи и има риск компаниите да платят твърде скъпо.