Цената на златото в сряда сутрин се понижава, като слезе до ниво около 1680 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се намали с $5,1, или с 0,30%, до $1680,9 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 1,65% до 19,15 долара за унция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1674,30 долара за тройунция, пише ТradingЕconomics.

Инвеститорите очакват с нетърпение излизането на важни данни от САЩ, включително протоколите от септемврийското заседание на Фед, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Пазарите се надяват да намерят сигнали за по-нататъшната политика на регулатора, който може да повиши основния лихвен процент за шести пореден път следващия месец, за да се бори с инфлацията.

Според CME Group 81% от експертите прогнозират увеличение от 75 пункта през ноември до 3,75-4% годишно. Ставката беше повишена с такова темпо след резултатите от трите предишни срещи. Само 19% от експертите смятат, че Фед ще забави темпа на нарастване.

В четвъртък е планирано да бъдат публикувани данни за годишната инфлация в САЩ през септември. Анализаторите очакват ръстът на цените да се забави до 8,1% след 8,3% през август, като цифрата не е падала под 7,5% от началото на годината при целево ниво от 2%.

Затягането на паричната политика е положителен фактор за долара, но ограничава търсенето на злато, което става все по-малко достъпно за закупуване в други валути.