Златото умерено поскъпва във вторник сутринта, като се търгува малко над 1885 долара за тройунция, става ясно от данните за днешната търговия. Известно отслабване на долара подкрепя растежа на котировките.

Към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна със 7,10 долара, или с 0,38%, до 1886,60 долара за тройунция.

Златните кюлчета се търгуват на спот пазара по 1873,82 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се покачи с 0,5% до 22,348 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,11%, до 103,51 пункта.

Обезценяването на долара подкрепя котировките на златото, като го прави по-достъпно за покупка от инвеститори, разполагащи с други валути.

Пазарите очакват с нетърпение и речта на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл. По-късно във вторник той ще говори в Икономическия клуб във Вашингтон. Търговците ще следят за сигнали за икономическите очаквания и паричната политика, които могат да повлияят на долара и да повлияят върху стойността на благородния метал.