Цената на златото във вторник сутринта умерено расте, издигайки се от петмесечния минимум, достигат вчера. Най-общо казано това се дължи на запазващите се глобални икономически рискове, причинени от коронавирусната пандемия.

Стойността на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк днес се покачва с 0,34%, или с $6,05, до $1786.95 за тройунция.

В същото време мартенските фючърси зда сребро се повишиха с 1,38% до 22,9 долара за унция.

Златото умерено поскъпва, отлепяйки се от 5-месечното ценово дъно и след като този активът показа най-силния месечен спад от четири години в края на ноември - 5,5%.

Положителен фактор за котировките на благородния метал като "сигурно убежище" е продължителният растеж на броя на фиксираните инфекции с новия коронавирус в света. Според университета "Джон Хопкинс", от началото на епидемията в Съединените щати са регистрирани над 13 милиона случая на коронавирусна инфекция, като над 266 хиляди души са починали. Много държави регистрират рекордни ежедневни увеличения на случаите и налагат различни ограничения, които от своя страна могат да окажат натиск върху икономическото възстановяване.

Икономистът на OCBC Bank Хоуи Ли, чието мнение е цитирано от Ройтерс, смята, че факторите, довели до неотдавнашното покачване на цените на златото, остават непроменени. Анализаторът добави, че остава оптимист за златото и очаква стойността му да се повиши отново през следващата година.

Пазарите сега чакат във вторник и сряда изказването на председателя на Федералния резерв - Джером Пауъл, пред двете камари на американския Конгрес.