Цените на златото се колебаят на фона на несигурността по отношение на паричната политика на Федералната резервна система на САЩ след коментари на нейния ръководител Джером Пауъл.

Котировките в сряда сутринта се покачват, след като спаднаха леко предния ден. Данните от днешната търговия показват, че цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,7%, или с 12,45 долара, до 1789,8 долара за тройунция.

Мартенските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 0,74% до $22,985 за тройунция.

Наблюдава се волатилност на пазара на благородни метали. Във вторник златото поевтиня леко, а в сряда сутринта поскъпва. Коментарите на Пауъл допринесоха за тази промяна в ценовата динамика на жълтите кюлчета. Шефът на американската централна банка Фед по-рано постоянно повтаряше, че скокът на инфлацията в страната, рекорден от 30 години, е случайно и временно явление и следователно няма нужда да се променят плановете за провеждане на парична политика.

След срещата на 2-3 ноември Фед обяви поетапно намаляване на изкупуването на финансови активи от пазара и възможно увеличение на базовия лихвен процент, но не по-рано от втората половина на следващата година. Но в навечерието Пауъл каза, че регулаторът може да прекрати програмата за закупуване на активи по-рано от планираното. Освен това той каза, че е време да спрем да наричаме инфлацията временна във формулировките на Фед. Така най-накрая се признава, че покачването на потребителските цени няма да отшуми от само себе си, без ограничителни мерки от страна на регулатора.

"Цената на скъпоценния метал ще остане нестабилна и ще се стабилизира, след като премине през труден период на намаляване на програмата за стимулиране", казаха анализатори от Oanda пред Wall Street Journal.