Централната банка на Ирландия предупреди британските инвестиционните фондове да не продават своите продукти там или в останалата част на ЕС след Brexit, информира Reuters.

Регулаторът, базиран в Дъблин, писа на 53 британски взаимни фонда, като ги предупреди, че ще загубят правото си да продават достъп до своите фондове в Ирландия и ЕС, след като Обединеното кралство стане така наречената трета страна извън блока, обяснява регулатора в имейл.

Европа се стреми да гарантира, че ще продължи да упражнява надзор върху управителите на активи, а регулаторите предупреждават, че компаниите- "пощенски кутии", номинирани в Европа, но управлявани от чужбина, няма да бъдат толерирани. Ирландският регулатор постоянно заявява, че дружества, регистрирани само с номер на пощенска кутия не са добре дошли. Фирмите, които са упълномощени в Ирландия, трябва да работят оттам, настоява регулаторът.

Всичките 53 фонда бяха информирали по-рано централната банка, че възнамеряват да рекламират подразделенията си на ирландски инвеститори съгласно правилата на ЕС, казва регулаторът. Писмото информира фондовете, че "ще загубят правото си на правото си да рекламират подразделения в държави-членки на ЕС, включително Ирландия", когато Великобритания напусне блока.