Централна Кооперативна Банка АД стартира издаването на Visa кредитни карти с чип в края на месец октомври 2006 г, съобщиха от банката.

По данни на ЦКБ, банката е един от най-големите издатели на разплащателни карти в България, като предлагането на смарт /"интелигентни"/ карти от банката е изключителен напредък, който ще допринесе за по-голямата сигурност и комфорт на клиентите на банката, когато използват карти с чип.

Технологията на чипа означава по сигурни разплащателни карти Visa, по бързи операции и широка гама услуги, предлагани от добре познатата на всички карта, но този път - смарт карта. Смарт картите съдържат подобрени характеристики за защита, като кодиране на данните с цел предотвратяване на неоторизирана употреба и следователно са по неподатливи на измама или фалшифициране.

Новите Visa чип карти, предлагани от Централна Кооперативна Банка, са привлекателни със своите изгодни финансови условия и опростена процедура за кандидатстване.

Според банката издаваната от ЦКБ карта VISA Фаворит е една от най-конкурентните карти на пазара в България. С тази карта клиентът получава най-дългия гратисен период, предлаган от банка в България - до 60 дни безлихвен период. Гратисният период важи за покупки, както в страната, така и в чужбина. Друга привилегия за клиентите на ЦКБ е, че покупките в България, в чужбина и в Интернет са без такси, така че няма допълнителни разходи за клиентите при използването на картата. За кредит до 5 000 лева не е необходимо клиентът да представя документи за доходите си. Картите Visa Фаворит се издават, както на физически лица, така и на фирми.

"Издаването на чип карти ни дава възможност да направим кредитните карти на банката още по-привлекателни. Чипът позволява съхраняване и обработка на допълнителна информация, което ни дава възможност да предложим на нашите клиенти бонусни програми, с които да ги възнаградим за тяхната лоялност", каза Виктор Мечкаров, Изпълнителен директор на ЦКБ.

Издаването на чип карти е израз на заявения от страна на банката дългосрочен интерес към чип технологията. ЦКБ приема чип карти на своите банкомати още от началото на 2006 г. По този начин банката увеличи сигурността както за своите картодържатели, така и за клиентите на другите банки, които решат да използват някой от 252-та банкомата на ЦКБ.

Чип картите са вече факт за милиони хора по целия свят. В момента се използват над 195 милиона чип карти на Visa на повече от 5.2 милиона POS терминали със стандарт EMV по света.