В началото на валутната търговия във вторник курсът на долара се променя слабо спрямо основните световни валути, покачвайки се умерено по отношение на еврото паунда и йената.

Инвеститорите оценяват геополитическите рискове, свързани с изостряне на геополитеческата криза около Украйна и изявленията на членове на ръководството на Федералната резервна система на САЩ.

Пазарното внимание във вторник е насочено към ситуацията в Източна Украйна, където напрежението ескалира, увеличавайки търсенето на безопасни активи, включително швейцарския франк и японската йена.

Ден преди това руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Освен това президентът възложи на въоръжените сили на Руската федерация да изпълняват мироопазващи функции в самопровъзгласилите се републики.

На фона на тази новина все по-малко вероятна изглежда перспективата за среща на Путин с президента на САЩ Джо Байдън, която подкрепи пазарите предния ден, пише Trading Economics.

Междувременно в понеделник членът на Съвета на управителите на Федералния резерв, Мишел Боуман, предположи, че повишаването на основния лихвен процент през март с 50 базисни пункта наведнъж може да бъде оправдано, ако темпът на инфлация, който ще бъде публикуван преди срещата, се оказва по-висока от прогнозите.

Към 10 часа българско време за едно евро на пазара дават $1,1301 в сравнение с $1,1311 в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската е 114,75 йени за едни долар, какъвто приблизително беше и при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг се понижи с 0,18% до $1,3561 за паунд срещу $1,1402 при вчерашната търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се повишава с 0,08%, а по-широкият индекс на долара WSJ остава без промяна.