Индексът на пазарната волатилност VIX удари най-високата си стойност от началото на февруари, като преди това той се изкачи до подобна в началото на есента на миналата година - феномен, който се наблюдава и при индекса на волатилността на облигациите MOVE, припомнят от Zero Hedge.

Въпреки това само през миналия петък новите средства, вложени в акции, са се увеличили с 22,2 млрд. долара. За сравнение, през цялата предишна седмица техният размер беше 46,2 млрд. долара, а за последните четири месеца - 414 млрд. долара. Което, както данните на Bank of America показват, е исторически рекордна стойност.

Графика 1: Нови средства, насочени към акциите на фондовите борси

Снимка 521949

Източник: Bank of America; Zero Hedge

Източник: Bank of America; Zero Hedge

"Този феномен е толкова странен - исторически инвеститорите винаги са изтегляли пари от борсите по време на стрес и увеличена волатилност, а днес инвеститорите влагат все повече, - че анализаторът от Goldman Sachs Дейвид Костин посочи, че "лихвите нарастват, цените на акциите падат, дългосрочно растящите акции също са надолу, но борсовите фондове продължават да инвестират все повече и повече", посочват от изданието.

Именно средствата, инвестирани от тях от началото на миналия месец досега, са възлизали на 163 млрд. долара, което е най-голямата сума за всеки петседмичен период в историята. За сравнение, инвестициите на фондовете в облигации е възлизало на 10 млрд. долара седмично през февруари, което е с 50% по-ниска стойност от януари.

"Все пак трябва да се отбележи, че търговските инвеститори не наливат недискриминационно пари във всички акции, а прилагат стратегии, които се възползват в най-голяма степен от ускорения икономически растеж", пишат от Zero Hedge.

Според Костин, причината за това е, че с увеличаването на лихвите в икономиката, фондовете получават нарастващи суми, които могат да инвестират.