В неделя цената на биткойна, която в последно време отбеляза рекорден спад, се покачи с около 7,6% достигайки до $20,404. Това е сигнал за възстановяване, коментират експерти, цитириани от CNN Business.

Най-голямата криптовалута в света вече е нагоре с 16,7% от тазгодишното дъно от $17 592,78, отчетено на 18 юни, когато цената му срина заради притесненията на инвеститорите за нарастващите проблеми в крипто индустрията и на фона на общото оттегляне от по-рискови активи.

Андрю Бренър, ръководител на международния фиксиран доход в National Alliance Securities, коментира, че покачването на цената на биткойна вероятно е резултат от това, че през почивните дни инвеститорите на дребно изкупуват цифровата валута, защото тогава работят по-малко професионални търговци.

"Някои търговци смятат, че сега е подходящ момент да купуват, защото биткойнът е на ниво, което показва известна привлекателност в краткосрочен план", заяви Бренър.

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

Той добави, че биткойн и други цифрови валути все пак остават изключително нестабилни.

Ether, монетата, свързана с блокчейн мрежата на Ethereum, в неделя се повиши с повече от 13% до $1 131 спрямо събота, което при $993 отбеляза най-ниската цена на Ether от началото на тази година.

Разпродажбата на крипто пазара съвпадна със спада на акциите в САЩ, където се наблюдава най-големият седмичен процентен спад от две години насам. Причината: опасения от повишаване на лихвените проценти и нарастващата вероятност от рецесия.

Според все повече експерти цифровите валути не са добра инвестиция във време, когато Федералният резерв на САЩ (Фед) затяга паричната политика.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители