Правителството на Великобритания стартира независим преглед на банковия капитал и правилата за собствена търговия, въведени след световната финансова криза преди повече от десетилетие. Причината: стреми се да засили глобалната конкурентоспособност на Лондон след Брекзит, пише Reuters.

Обединеното кралство въвежда изискване банките да наблюдават внимателно капиталите, с които оперират, за да се предпазят от по-рискови инвестиции. Търговията за собствена сметка се отнася до банки, които купуват и продават акции, облигации и други активи за своя сметка, а не от името на клиент.

Банките във Великобритания са прехвърлили 900 млрд. паунда активи към ЕС след Брекзит

Банките във Великобритания са прехвърлили 900 млрд. паунда активи към ЕС след Брекзит

Над 400 компании от сферата на банковите и финансовите услуги са преместили част от бизнеса си в Евросъюза

През последното десетилетие британските банки са забелязали значителни промени в средата, в която работят, включително вследствие от пандемията, излизането на Обединеното кралство от ЕС и по-мащабните промени във финансовия сектор на страната. Окончателното напускане на Великобритания от ЕС на 31 декември означава, че страната вече не трябва да се съобразява с финансовите правила на блока.

В момента Министерството на финансите извършва цялостен преглед и анализ на банковия сектор. Според британски икономисти това дава уникална възможност за оценка въздействието на регулаторните режими, които да гарантират финансова стабилност и конкурентоспособност, които да са от полза за икономиката на Великобритания.

Какво е бъдещето на търговските отношения между България и Великобритания след Брекзит?

Какво е бъдещето на търговските отношения между България и Великобритания след Брекзит?

Освен затруднения излизането на Обединеното кралство от ЕС може да донесе и ползи за страната ни, смята икономистът Евгений Кънев