Брекзит и пандемията от коронавирус се превърнаха в препятствие за икономическите отношения между Великобритания и България, но също така компаниите и от двете страни са изправени пред много възможности. Това посочва в свой анализ икономистът Евгений Кънев, публикуван на платформата Emerging Europe.

Той припомня, че преди двете събития търговският обмен между страната ни и Обединеното кралство е удвоил размера си в рамките на десетилетието между 2009 и 2019 година от 460 милиона евро до 1,16 милиарда евро. Данните на НСИ сочат, че 2020 година е донесла осезаем спад от 100 милиона евро до 1,05 милиарда евро.

Brexit предизвиква колапс на германския износ за Великобритания

Brexit предизвиква колапс на германския износ за Великобритания

През януари той е спаднал спрямо декември с почти 30 процента

"След реалния Брекзит търговските прогнози за 2021 година изглеждат мрачно, като се имат предвид и новите митнически изисквания. Изготвянето на изискваната документация и справянето с бюрокрацията със сигурност ще доведе до забавяне на транспорта и ще увеличи разходите за логистика и персонал", посочва Кънев и добавя данъчното облагане като още един фактор, който ще оскъпи търговията между двете страни.

От промените, произтичащи от Брекзит, експертът вижда възможности за българския бизнес в сферата на финансовите услуги.

"Британските доставчици на финансови услуги изгубиха техния европейски паспорт и имат нужда от базирани в ЕС лицензирани дружества, които да предлагат техните услуги. Това може да се постигне чрез партньорства с други доставчици от ЕС или чрез придобиване на такива", казва той.

След Брекзит: Българските и румънските работници ще плащат по-скъпо за визи от останалите в ЕС

След Брекзит: Българските и румънските работници ще плащат по-скъпо за визи от останалите в ЕС

За гражданите на двете държави и тези от Естония, Литва и Словения цената е £244, а за останалите държави-членки е £189

Според оценката на Евгений Кънев България е особено атрактивна за зелени или инвестиции "на кафяво" (от англ. Brownfield investments - вложения, при които компания или държавно предприятие закупува или дава под наем производствени мощности) за британски компании, които търсят възможности да изнесат част от дейността си в европейски дестинации, гарантиращи по-ниски разходи.

"В пост-Брекзит ерата България все още предлага най-ниските разходи за земя, строителство и квалифицирана работна ръка в комбинация с най-ниската ставка на корпоративния данък и данък общ доход в ЕС. Географското ѝ разположение е в плюс за всички износители не само от ЕС, но и от други големи пазари като русия, Турция и Близкия изток", коментира още той.

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

И защо ще продължат да го правят в бъдеще