Американските мениджъри на пари не можаха да спрат похода на инвеститорите към борсово търгувани фондове, затова решиха да се присъединят към него. Индексните фондове са на ръба да привлекат повече пари за седем месеца, отколкото през която и да е календарна година.

При ниво от 488.5 милиарда щатски долара привлечените средства вероятно ще счупят рекорда за цялата година от 497 милиарда долара, поставен през 2020 г., след седмици, а може би дори и дни.

В рамките на този прилив капитулацията на взаимните фондове е историческа. Инвеститорите отдавна мигрират към по-евтините, по-лесни за търговия и по-ефективни от данъчна гледна точка, инвестиционни средства. Сега дори най-елитните мениджъри на пари пускат ETF-и в опит да останат релевантни, а някои - като Vanguard Group - обработват конверсиите на своите клиенти вместо тях.

Почти всички от 25-те най-големи мениджъри на активи в САЩ предлагат ETF-и или планират да го направят, според Bloomberg Intelligence. Capital Group е най-голямата група без такива - и възнамерява да се присъедини към клуба скоро.

"Има промяна на формата", каза Ерик Балчунас, анализатор на ETF-и за BI. "По същия начин, по който хората преминаха от закупуване на компактдискове към използване на стрийминг или цифрова музика или от използване на таксита до Uber."

ETF-те са инвестиционни средства, които обединяват парите на инвеститорите, точно както взаимните фондове. Разликата е, че те се търгуват по цял ден като акции, а странността в начина им на работа - размяна на активи с посредник - им помага да отлагат данъчни задължения.

Създадени за първи път преди повече от 30 години, популярността им нараства след финансовата криза през 2008 г. В бруталните икономически последици недоверието към мениджърите на пари нарасна и инвеститорите гравитираха до голяма степен към пасивни и прозрачни ETF-и, удвоявайки активите в американските фондове до 1 трилион долара до 2010 г.

Сега историята се повтаря и катастрофата от Covid миналата година предизвика пореден ръст на ETF-те.

Активите на фондовете следящи индекси в САЩ, са скочили до рекордните 6.6 трилиона долара, в сравнение с 3.7 трилиона долара в разгара на миналогодишната продан. ETF-те добавиха 497 милиарда долара нови пари през 2020 г., докато взаимните фондове претърпяха нетно теглене от 506 милиарда долара.

Битка за активи

"Периодът на стрес, който преживяхме през първото тримесечие на 2020 г., допълнително потвърди не само структурата на ETF-те, но и екосистемата на ETF-те в нейната цялост", каза Бен Джонсън, глобален директор на звеното за индексни фондове на Morningstar. "Това даде на повече инвеститори по-голяма увереност от всякога, че това е подходящ начин за пакетиране и предоставяне не само на различни пазарни експозиции, но и на различни инвестиционни стратегии."

Тази година, както и през 2020 г., Vanguard доминира в класацията за ETF-потоците.

В началото пред всички е Vanguard S&P 500 ETF от 239 милиарда (тикер VOO), който е добавил 29 милиарда долара до момента, докато 225-милиардния Vanguard Total Stock ETF (VTI) заема второ място с 21.5 милиарда долара привлечени средства. Следващият - iShares Core S&P 500 ETF (IVV) на BlackRock Inc. е добавил 13.1 милиарда долара, а след това идва и Vanguard Total Bond Market ETF (BND) с над 12 милиарда долара.

Голяма част от представянето на Vanguard се свежда до ценообразуване и повсеместно разпространение в търговските платформи, но отразява и вътрешна миграция. Активите бавно преминават от взаимните фондове на Vanguard към по-евтините ETF-и. От 173.3 милиарда щатски долара в потока на ETF-те в САЩ през юни, около 10 милиарда са от конверсии, каза експерт.

Този процес е по-лесен за Vanguard, отколкото за много парични мениджъри, поради необичайната структура на фирмата. Но други на Уолстрийт също намират начин.

През март се състоя първото официално преобразуване на американски взаимен фонд в ETF. Първоначалното превключване беше направено от малка фирма, но процесът беше бързо разширен от новаторски квантови гигантски съветници по размери на фондовете.

Базирана в Остин, Тексас фирма с 637 милиарда долара под управление вече е прехвърлила около 29 милиарда долара активи в ETF. Преобразуванията последваха успешното му стартиране на три ETF-а в края на миналата година, които са събрали 1 милиард долара активи само за няколко месеца.

"Ще бъде от първостепенно значение всеки съществуващ мениджър на активи да има жизнеспособна ETF стратегия за бъдеще", каза Нейт Герачи, президент на ETF Store, консултантска фирма. "Управителите на активи, които сега се присъединяват към партито на ETF-те, закъсняват, но все още могат да влязат. Колкото по-дълго продължава това, толкова по-трудно ще бъде пренасочването."

Dimensions е един от многобройните случаи на Уолстрийт, заедно с Wells Fargo и T. Rowe Price, които се готвят да прегърнат окончателно ETF-те, след като промяната на правилата през 2019 г. направи стартирането по-лесно и проправи пътя за структури в тази насока. Тази тенденция продължи и през 2021 г. - фирмата на известния технологичен инвеститор Райън Джейкъб Jacob Asset Management стана последната, която се присъедини към тренда в средата на юли.

Възможно е да има естествена граница на потока пари от взаимни фондове. Цялата система за пенсиониране в САЩ е изградена около тях, което означава, че за много портфейли би било невъзможно да бъдат изместени.

В същото време взаимните фондове също седят на нетен приток тази година. Капиталовите продукти са видяли отлив от 206 милиарда долара, но тези, фокусирани върху фиксиран доход - където активното управление на парите остава доминиращо - са добавили 302 милиарда долара, като са помогнали за създаването на нетна печалба от 89 милиарда долара като цяло.

Междувременно ETF-те все още може да се сблъскат с ограничения. Тройка мениджъри на пари - BlackRock, Vanguard и State Street Corp. - представляват около 80% от пазара и благодарение на бума сега те контролират огромни части от Корпоративна Америка.

Тази "Голяма тройка" притежава колективно около 22% от типичната компания S&P 500, според данни на Bloomberg, спрямо 13.5% през 2008 г. Това привлича вниманието на регулаторите и поражда загриженост относно това какво означава това господство за всичко, от корпоративното управление до това как функционират пазарите.

По-големите, по-утвърдени ETFs са склонни да привличат лъвския дял от потоците, така че това е проблем, който нараства само с изливането на пари. ETF-те на акции вече разбиха годишния си рекорд, привличайки 372 млрд. долара в сравнение с най-добрите досега 333 млрд. долара през 2017 г.

Това е подвиг, който стана възможен от историческото рали на акциите: еталонният показател на Америка, S&P 500, многократно поставяше нови рекорди за всички времена тази година.

"Фондовият пазар извървя невероятно пътуване през последната година", каза Фиона Синкота, старши анализатор на финансовите пазари в City Index. "Това усещане за желание да се включите и този страх от пропускане е голям двигател за получаване на пари, инвестирани на пазара."

Друг голям фактор е звездният мениджър на активи Кати Ууд. Осемте ETF в нейната фирма, Ark Investment Management, са събрали 15.3 милиарда долара тази година на фона на безумието за тематични инвестиции, изградени около тенденции като роботика или електрически превозни средства.

Ефективността също помогна: средствата на Ууд бяха сред най-добрите в САЩ миналата година. Успоредно с успеха си в привличането на пари, това я направи дете на плаката за активно управление на ETF-и.

Ефект на Кати

Броят на стартиращите активни фондове се ускорява драстично и със 142 дебюта срещу 65 за пасивни продукти това ще бъде първата година, в която те надхвърлят своите конкуренти, свързани с индекса. Потоците помагат да се обяснят и скоростта: на около 4% от американския пазар активните ETF-и изискват около 10% от входящите пари.

Няма гаранции, че годишният рекорд на ETF ще бъде счупен, разбира се. Втората половина на 2021 г. може да отслабне и всички тези нови пари могат да излязат от фондовете. Но историята предполага, че това е малко вероятно да се случи.

ETF-те са загубили пари само два месеца през последните три години. Дори тогава изтичането често е относително слабо. Докато световната икономика спря заради пандемията през март миналата година и световните фондови пазари се сринаха, 357 милиарда долара бяха изтеглени от взаимните фондове на САЩ. За ETF-те това беше по-скоро 17 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.