Все по-малко хора говорят за криптовалути, през последните седмици. И това не е особено изненадващо, предвид на факта, че биткойнът и компания, отбелязаха сериозни загуби от началото на годината.

Биткойнът - най-голямата, сред дигиталните валути, достигна най-ниска стойност от едва 6 000 долара, след като в средата на декември, се повиши до исторически рекорд от 20 000 долара.

Както някои анализатори казват обаче, не бързайте да отписвате биткойна. Според Томи Лий, звездата на Fundstrat, биткойнът може да поскъпне до 20 000 долара, при това едва до юни месец.

Това би било близо два пъти, спрямо настоящите му нива на търговия. До края на годината пък, Лий очаква биткойнът да се търгува при нива от 25 000 долара. Тези прогнози, експертът направи в интервю за финансовото издание CNBC.

Японската онлайн верига за електронна търговия - Rakuten обяви в края на февруари, че планира да пусне своя собствена дигитална валута, което според Лий, е поредното доказателство за привлекателността на блокчейн-технологията.

Всъщност Лий е известен с точните си прогнози за биткойна. Когато криптовалутата се търгуваше през изминалата година при нива от около 4000 долара, Лий прогнозира, че ще видим нива от 22 000 долара, до 2022-ра година. Е прогнозата му, като че ли изпревари времето си, след като биткойнът поскъпна до близо 20 000 долара, през декември на миналата година.

Но нека да се върнем към това, което караше Лий да вярва, че биткойнът има потенциал да поскъпне над 20 000 долара, когато криптовалутата бе пет пъти по-евтина.

"Kpиптoвaлyтитe ĸaнибaлизиpaт тъpceнeтo нa злaтo. Битĸoйнът зaплaшитeлнo ce пpeвpъщa в нoвия нaчин зa cъxpaнeниe нa cтoйнocт. Инвecтитopитe би cлeдвaлo дa идeнтифициpaт cтpaтeгии зa дa ce възпoлзвaт oт нoвия пoтeнциaл пpи ĸpиптoвaлyтитe", коментира преди около година Лий.

"Eдин пoтeнциaлeн фaĸтop, ĸoйтo мoжe дa дoвeдe дo избyxвaнe в cтoйнocттa нa ĸpиптoвaлyтитe мoжe дa ca пoтeнциaлни пoĸyпĸи нa ĸpиптoвaлyти oт cтpaнa нa цeнтpaлнитe бaнĸи. Cyмapнaтa ĸaпитaлизaция нa битĸoйн в мoмeнтa e oĸoлo 42 милиapдa дoлapa. И aĸo тя ce пoвиши дo 500 милиapдa дoлapa, нaпълнo e възмoжнo в игpaтa дa ce вĸлючaт и цeнтpaлнитe бaнĸи. Цeнтpaлнитe бaнĸи, вeчe глeдaт ĸъм тaзи възмoжнocт. Cпopeд нac, тoвa мoжe дa e иcтинcĸи фaĸтop зa пpoмянa нa игpaтa", ĸoмeнтиpa още Лий в едно от многобройните си интервюта.

Какви са приликите и разликите между златото и биткойна

Може да се каже, че криптовалутите в известна степен приличат на златото. Те нямат вътрешна стойност, но пък подобно на златото, могат да се превърнат в начин за съхраняване на стойността. В бъдеще цената им може да се въздейства до голяма степен от търсенето на акции на базирани върху тях индексни фондове.

Ситуацията обаче, при криптовалутите се усложнява много повече. Първо, криптовалутите нямат корелация с никой друг актив. За сравнение златото е корелирано с движението на долара.

Криптовалутите нямат корелация с геополитечски рискове. Търсенето на криптовалути, все още не се предопределя по направление на централните банки, като липсват много фондове, базирани върху движението в цената им.

Криптовалутите, могат да са обект на регулация, за колкото и децентрализирани да се представят. Последните доказателство за това дойдоха по направление на Китай и Южна корея. А опитите за подобна регулация, оказаха пагубно влияние върху цената на дигиталните монети и до голяма степен предопределиха срива в цената им.

Криптовалутите, могат да станат обект на киберкражби. Като тук разбирайте не само кражби от електронни портфейли, но и кражби от измамни схеми, нерегулирани борси, измамни търговци и т.н. Да не говорим, че от всички нови криптовалути, които излизат непрестанно и обещават на инвеститорите да ги направят богати, много изобщо няма да съществуват след известно време. Тук отново е налице прилика със златото, което някой може да Ви открадне, ако не го съхранявате по правилния начин, който разбира се е и значително по-скъп и добавя съществени разходи (става въпрос за сейфове).

В този ред на мисли, златото може да се определи, като далеч по-сигурен за инвеститорите инструмент.

И все пак, предлагането на златото е ограничено. За разлика от това, предлагането на криптоваулти, може да е неограничено. Това, че предлагането на биткойн е ограничено до 21 милиона монети, не означава, че криптовалутата не може да се раздели на още 100 други монети, които да наводнят предлагането.

В допълнение, виждаме, че непрестанно излизат нови дигитални валути, с големи обещания и празна кошница.

Въпросът, който би следвало да си задават инвеститорите е ще съществуват ли криптовалутите в бъдеще. Защото златото ще е там..., макар и да може да е много по-слабо отколкото е в момента.

Следващият въпрос е, кои криптовалути ще оцелеят и можете ли правилно да прецените и прогнозирате това. Нещо като да откриете следващия Facebook или Apple.

И да... Криптовалутите могат да поскъпнат още много. Могат дори в един момент да изместят златото, като предпочитан инструмент за съхраняване на стойността не само от индивидуалните инвеститори, но и от централните банки. И все пак... Може би ще ни е необходимо още много време, за да добием повече яснота по тези въпроси.