Много хора биха могли да се облекат за предстоящия Хелоуин като 10-годишна хазна, която плаща 5%. Твърде страшно е, съдейки по мнението на анализаторите на Уолстрийт, предвид скорошното покачване на доходността до тази психологическа граница.

Плюс това, ще трябва да обясня на кварталните CFA, че хартиеният сертификат е просто метафора и че да, знам, че издаването на хазната е почти изцяло електронно от години. Но най-вече твърде страшната част.

10-годишната доходност току-що достигна 4,7% спрямо 3,8% в средата на юли и по-малко от 1% за по-голямата част от 2000 г. Това е най-високата доходност от 2007 г. насам. Както Федералният резерв, така и Китай продават държавни облигации.

Твърди се, че купувачите внезапно са се разтревожили за дълга на САЩ, така че трябва да бъдат увещавани с все по-високи доходности.

Това може да попречи на акциите, казват стратезите в Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Morgan. Савита Субраманиан, най-добрият борсов стратег в BofA на ценни книжа, остава оптимистична.

"Компаниите имат време някак да се адаптират към тази нова среда с по-висок процент и по-висока инфлация", казва тя.

Три бързи точки за емоционална подкрепа за разтърсените инвеститори:

Първо, доходността е по-висока, но не особено висока. От 1962 г. насам средната дневна доходност на 10-годишните държавни облигации е била повече от пункт по-висока от сега - 5,9%, според данни от FRED, услугата за икономически данни на Федералния резерв.

От 1971 г. средната 30-годишна лихва по ипотечните кредити е 7,7% спрямо последните 7,3%.

И двете средни стойности са изтеглени нагоре от кръстоносния поход срещу инфлацията от началото на 80-те години, когато лихвите по ипотечните кредити надхвърлиха 15%.

Но те също са дръпнати надолу от много по-дълъг период от световната финансова криза до началото на миналата година, когато Министерството на финансите в един момент трябваше да актуализира софтуера си, за да позволи офериране с отрицателна доходност на аукциони за съкровищни бонове.

Парични историци казват, че дългите лихвени проценти се връщат от 5000-годишно дъно. И така, кой може да каже какво точно е нормално? Но очевидно доходността днес се движи към нормалното, а не се отдалечава от него.

Второ, това е добре. Спестителите се нуждаят от респектираща доходност на облигациите, за да диверсифицират правилно активите си. В противен случай те могат да купуват глупави неща, като анимационни маймунски лица, и след това да се убедят, че анимационните филми са ценни, защото са NFT или незаменими токени - проектиран дигитален недостиг, захранван от блокчейн, което е нещо на бъдещето на парите или каквото и да е там.

И преди да се усетите, New York Post ще публикува заглавието "Мъж от Ню Йорк продава пердах за $85, печелейки от NFT Craze." Което и стана. Преди по-малко от три години.

Трето, по-високата доходност не трябва да бъде болезнена за инвеститорите в акции. От 1985 г. до 2005 г. доходността на облигациите, коригирана спрямо инфлацията, беше средно по-висока от сега, а акциите през този период възвръщаха 15% годишно, според BofA Securities.

Субраманиан, ръководител на отдела за акции в САЩ, не е много загрижен за последните разпродажби на фондовия пазар. Тя посочва, че 5% отдръпване на пазара се е случвало средно три пъти годишно в данните от 20-те години на миналия век.

"Идеята да се извади малко пара от тази Великолепна седморка има смисъл за мен", казва тя за скорошни спадове при технологични гиганти като Apple, Amazon.com и Nvidia.

Точно както повечето притежатели на ипотечни кредити в САЩ са заключили ниски фиксирани лихви, американските компании са спечелили време, за да отговорят на нарастващите лихви.

"Рискът от плаващ лихвен процент е намален поне наполовина от 2007 г. насам и близо 80% от дълга, намиращ се в корпоративните баланси за S&P 500, е с фиксиран лихвен процент", казва Субраманиан.

Тя посочва, че за разлика от фиксирания доход, компаниите могат да реагират на променящите се условия. Например, те използват изкуствен интелект и автоматизация, за да станат по-ефективни, което може да помогне за ограничаване както на техните разходи, така и на по-широката инфлация на труда.

С изключение на рецесия, масови съкращения или супер скок в цената на петрола, второто тримесечие на тази година вероятно ще отбележи най-ниската точка за растеж на печалбите на S&P 500, като печалбите ще се увеличат през следващите една до две години, казва Субраманиан.

"Мисля, че следващата история за маржовете може да не е намаляване на разходите, глобализация или евтин капитал", казва тя, цитирана от финансовото издание Barrons.

"Но може би става въпрос повече за повишаване на ефективността и по-леки оперативни подобрения."

Последната прогноза на BofA за края на годината e pd S&P 500 при ниво от 4600 пункта, което предполага 9% повишение от последните нива. Дали това ще се случи? Предстои да видим...

Най-ясният призив за действие, изглежда, е за тези инвеститори, които са избягали от облигациите към паричните пазари, или още по-лошо, да се върнат към правилното разпределение на облигациите.

10-годишните облигации, коригирани спрямо инфлацията, наскоро даваха доходност от 2,3% или отбелязаха съществено понижение в цените си за много кратък период от време.

Това най-вероятно ще се отрази изключително негативно на щатските банки особено в частта на държаните от тях активи (нереализирани загуби от ценни книжа), нещо, което до голяма степен бе в основата на колапса на няколко регионални банки през пролетта на тази година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.