Цената на златото в сряда сутринта слабо расте заради понижението в доходността на държавните облигации на САЩ и интереса на инвеститорите към безопасни активи на фона на растящата инфлация.

Данните от днешната търговия показват, че към 9:40 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $0,60, до $1818,10 за тройунция. На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1,821,46 долара за една унция, информира Reueters.

Септемврийските сребърни фючърси поевтиняват в същото време с 0,23% до $20,858 за тройунция.

В сряда сутринта пазарът на благородни метали показа положителна динамика, което бе улеснено от намаляването на доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) до 3,172% от предишното ниво на затваряне от 3,207%.

Освен това подкрепата за стойността на златото се осигурява от предпочитанието, което инвеститорите дават на относително защитени и безопасни активи на фона на високата инфлация. Например годишната ръст на потребителските цени в САЩ се ускори до 8,6% през май, което е най-високото ниво от декември 1981 година.