Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта над нивото от 2052 долара за тройунция, която се доближава до най-високата си стойност за всички времена, след заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 10,3 долара, или с 0,46%, до 2047,10 долара за тройунция. Това е най-високата й стойност след историческия връх през 2020 г., когато достигна 2089 долара за тройунция.

На пазара скъпоценните жълти кюлчета се продават по 2038,36 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се повиши с 1,38% до 26,038 долара за унция.

Златото здраво поскъпва след резултатите от майското заседание на американската централна банка. В сряда регулаторът очаквано повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазона 5-5,25%. Въпреки това Фед сигнализира, че едногодишният цикъл на повишаване на дисконтовия процент вероятно може да бъде спрян, за да се оцени икономическата ситуация в САЩ.

Това доведе до отслабване на долара и намаляване на доходността на държавните облигации на САЩ, които са алтернатива на ценния метал като активи - убежища. Доларът се обезценява спрямо еврото и йената, неговият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са търговски партньори на САЩ) намалява с 0,23%. Доходността по десетгодишни държавни облигации (US Treasuries) намалява до 3,334 % от последното затваряне от 3,403%.Това прави златото по-изгодно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.