Цената на златото се покачва солидно в сряда сутринта, докато инвеститорите очакват публикуването на данните за инфлацията в САЩ и протокола от последното заседание на Федералната резервна система.

Данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, показват че цената на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 12,80 долара, или с 0,63%, до 2031,80 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 2014,42 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се повишава с 1,48% до 25,558 долара за унция.

Пазарите очакват публикуването на важни статистически данни от САЩ - в сряда следобед ще има данни за потребителските цени в страната. Прогнозите са годишната инфлация през март да се забави до 5,2% от 6% месец по-рано. Тази статистика може да даде сигнали за по-нататъшните действия на Фед, които влияят върху стойността на долара. Укрепването на долара прави златото по-малко достъпно за закупуване от притежатели на други валути и обратното.

По-късно днес ще бъде публикуван протоколът от последното заседание на Фед, в който инвеститорите могат да намерят улики и за курса на регулатора на предстоящото заседание на 3 май. Според CME Group 71,8% от анализаторите очакват основния лихвен процент на регулатора да бъде увеличен с 25 базисни пункта до 5-5,25%. Увеличаването на лихвения процент обикновено има положителен ефект върху динамиката на доларовия индекс.