Huawei Technologies е поискал от някои свои доставчици да забавят производството на неговия нов флагмански смартфон, тъй като китайската технологична компания изпитва проблеми с потенциални прекъсвания във веригата на доставки, в резултат на ескалиращи проблеми със САЩ, съобщи Nikkei Asian Review, цитиран от Infostock.bg.

Вторият по големина производител на смартфони в света е поискал спиране на производството на някои компоненти за най-новата си серия смартфони Mate и също така е понижил поръчките на части за следващите тримесечия, опитвайки се да оцени въздействието върху бизнеса със смартфони от затягащия се експортен контрол на Вашингтон.

Huawei се презапасила с процесори преди последната забрана от САЩ

Huawei се презапасила с процесори преди последната забрана от САЩ

Компанията не може да купува чипове директно от американски компании без специално одобрение още от миналия май

Представянето на най-новата серия смартфони Mate, което обикновено се състои през втората половина на годината, е отговорът на Huawei на новото поколение iPhone-и на Apple.

По принцип Huawei възприема най-модерните процесорни дизайни за линията си смартфони Mate, използвайки чипове със собствен дизайн, разработени от нейното полупроводниково поделение HiSilicon.

Действията на администрацията на президента Доналд Тръмп през май обаче допълнително ограничиха достъпа на Huawei до американска технология, поставяйки по този начин китайската компания в несигурност относно способността на HiSilicon да доставя части като мобилни процесори, комуникационни чипове и чипове за ускорител на изкуствен интелект.

Това стана факт, след като Съединените щати издадоха заповеди за предотвратяване на доставчици извън САЩ да използват американско технологично оборудване за производство на чипове по спецификации, изготвени от Huawei и HiSilicon.

Това принуди китайския производител на телекомуникационно оборудване да преоцени списъка си с чипове HiSilicon и да потърси алтернативни доставчици за серията си Mate, тъй като се опитва да балансира производството на новия смартфон с очакваното търсене през следващата година.

"Huawei е забавил графика си за масово производство за серията Mate с поне един-два месеца", посочват два източника от веригата за доставки, запознати с плана за производство на смартфони на компанията.