Google представи новия си телефон Pixel 5: създаден "за икономическата криза", по думите на директора на подразделението, цитиран от BBC.

Pixel 5 губи някои от възможностите, които предходният модел имаше, а освен това идва с по-бавен процесор. За сметка на това обаче и цената му е по-ниска. Заедно с него компанията показа и обновена версия на по-достъпния Pixel 4a, като и двата модела вече имат 5G.

PIxel 5 ще струва $699 и идва с 6" дисплей и 128GB памет. Миналогодишният 4XL с 6,3" дисплей струваше $999, докато по-малкият флагман бе на цена $799. Pixel 4a с 6,2" дисплей и 5G ще струва $499.

Как ще изглежда един телефон и какви функции ще има, са решения, които се вземат много месеци преди началото на продажбите. Старшият вицепрезидент Рик Остерлох признава, че крайният вид на продукта е бил ясен далеч преди началото на пандемията. Но Google са взели решение да предложат 5G модел на "по-достъпна цена". "Последното нещо, от което светът се нуждае днес, е още един телефон за $1 000", казва той. "Разбира се, никой не очакваше пандемията, но наистина смятахме, че светът вероятно се е запътил към криза", допълва директорът.

Снимка 498596

Източник: Google

Какво губи Pixel 5? В продължение на пет години Google разработва технология, която включва екрана, когато телефонът засече, че собственикът му наближава. Тя позволяваше и контролирането му с жестове. Тази технология стана част от Pixel 4, но не и от Pixel 5. Новият модел губи и възможността за отключване чрез лицето разпознаване. "Тези технологии ще се използват в бъдеще, но сега са много скъпи", казва Остерлох.

Pixel 5 ще използва и процесора Snapdragon 765G, който е по-слаб от миналогодишния Snapragon 855. Остерлох обаче не смята, че потребителите ще могат да направят разлика.

Разбира се, има и подобрения. Моделът вече разполага с ултраширока камера, а RAM паметта се увеличава до 8GB. Дисплеят на Pixel 5 се опреснява с 90Hz, а моделът е защитен от вода и прах и предлага безжично зареждане - въпреки че е с алуминиев гръб. А батерията расте до 4080 mAh.

Предходните модели не се продаваха официално в България, като не се очаква и този да стъпи у нас.