Човекът и машината имат сложни отношения рамо до рамо на работното място от столетия и поне за повечето от настоящите членове на трудовата сила това няма да се промени - въпреки всички технологични пробиви в сферата на изкуствения интелект и вървящите ръка за ръка с тях страхове, че роботите ще ни заместят. Това е изводът на ново изследване на Масачузетския технологичен институт.

Основната причина е, че просто има дейности, които са твърде скъпи за автоматизация.

Петима учени от MIT стоят зад доклада Beyond AI Exposure ("Отвъд срещата с AI"), в който в детайли се изследват практическите аспекти на замяната на хора с AI в сфери, които изискват машинно зрение - например хлебарство, оценяване на имоти или преподаване. Става дума за общо около 1000 дейности на 800 различни работни места.

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

Една четвърт от главните изпълнителни директори очакват AI да доведе до намаляване на броя на служителите им

Към момента само 3% от тях могат да бъдат автоматизирани по икономически ефективен начин, но освен това се оказва, че при настоящите разходи, съпътстващи внедряването на подобни системи, ще бъдат икономисани само 23% от заплатите, плащани на хората.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

"Икономическите предимства на машините ще се подобрят, тъй като внедряването на системи за машинно зрение ще стане по-евтино. Но дори и при бързо намаляване на разходите с 20% годишно, все още ще са необходими десетилетия, за да може изпълнението на задачи с машинно зрение за да стане икономически ефективно за компаниите", пишат от MIT.

Защо?

AI анализира изображения бързо и ефективно, но за целта са нужни специализиран хардуер и софтуер, чиято покупка струва скъпо, а освен това изискват и непрекъсната поддръжка. Немалък фактор е и консумацията на електроенергия, която към момента остава доста висока.

Това е проблем при автоматизацията на не толкова квалифицирания труд за прости задачи - хората просто излизат по-евтино. По-комплексните дейности обаче вървят с други предизвикателства. Те често изискват критично мислене, емоционална интелигентност, интуиция на база досегашен опит и т.н. Машините не притежават нищо от това и могат да компенсират единствено с още по-сложни и изискващи още повече изчислителна мощ алгоритми.

Как се променя висшето образование след навлизането на изкуствения интелект

Как се променя висшето образование след навлизането на изкуствения интелект

Пред Money.bg говори Барбара Щьотингер - декан на Академията за мениджъри на Виенския икономически университет (WU)

"Даже при спадане на разходите с 50% годишно, най-рано през 2026 г. машинното зрение ще има икономическо предимство при половината от задачите", пише в доклада. Очакването на неговите автори е и през 2042 г. да има задачи, за които е по-евтино да използваш хора, отколкото роботи.

И все пак...

Както напомня Quartz, изкуственият интелект все пак навлиза в много сфери и започва да променя пейзажа в сфери като банковото дело, маркетинга, продажбите, юридическите услуги, здравеопазването и транспорта. Във всички тях има множество повтаряеми задачи, които лесно могат да се автоматизират.

Неслучайно и Goldman Sachs в свой доклад от миналата година обявиха, че 18% от работните места по света ще бъдат засегнати от AI. Това са съдбите на 300 млн. души.